Dzisiaj obiecany już chwilę temu przepis na przepyszny delikatny, leciutki jak puszek torcik z owocami i śmietanowym kremem z dodatkiem serka mascarpone. Przepis niby oczywisty, a jednak zaskakuje delikatnością. Kasiu dziękuję :* a Wam bardzo gorąco polecam :)
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek L
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Na koniec stopniowo wsypywać przesianą mąkę delikatnie mieszając już nie mikserem tylko łyżką. Dodać odrobinę proszku do pieczenia.
Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika (góra-dół 185 stopni) i piec ok 25 minut do suchego patyczka.
Wyjąć, odczekać chwilę, następnie delikatnie nożem odciąć od tortownicy, otworzyć obręcz, wyłożyć na kratkę i wystudzić. Przeciąć wzdłuż na dwa blaty.
Jeśli przekładamy kremem od razu to biszkopt nie będzie wymagał ponczowania. Jeśli zostawiamy go do przełożenia na drugi dzień, to wówczas można przed przełożeniem naponczować lekko słodką wodą.
Składniki na krem:
- 500ml śmietany 36%
- 250g serka mascarpone
- 1,5 łyżki cukru pudru
- owoce do dekoracji
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na koniec dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę miksować. Uważać by nie przeciągnąć.
Na pierwszym z blatów wyłożyć połowę kremu. Wyrównać. Można posypać odrobina borówek lub pokrojonych truskawek. Przykryć drugim z blatów i wyłożyć drugą część kremu (odrobinę można odłożyć do wysmarowania boków jeśli chcemy) . Górę udekorować dowolnie owocami. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)
Tort wygląda bardzo letnio i prze-pysz-nie! Fajny pomysł z kwiatami do dekoracji!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ten puszek. Bardzo kolorowy i dobrze wypieczony.
OdpowiedzUsuńMój blog: https://korkbutik.se/produkt/sjalvhaftande-korktavla-12-mm-grovkornig
Nie przepadam za tego typu potrawami. Uważam, że ciężko jest to skonsumować.
OdpowiedzUsuńMoja strona: https://motoledy.pl/pl/78-p21w
Rewelacyjna pasja.
OdpowiedzUsuńMój blog: https://twister24.pl
Ciekawe!
OdpowiedzUsuńMój blog: kardiomonitory
Prezentuje się naprawdę kapitalnie. Deser w sam raz na urodziny.
OdpowiedzUsuńOdwiedź Blog: https://kurk-winkel.nl/product/kurkplaten/kurkplaat-915x610-x-3mm-grof-korrelig
Doskonałe i smaczne - naprawdę warto to mieć.
OdpowiedzUsuńMój Blog: Olejek konopny CBD 30% CBDVITMED
Bardzo solidny puszek. Wygląda naprawdę fajnie.
OdpowiedzUsuń