Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami przepisem na przepysznego domowego burgera XXL.
W takiej domowej wersji smakuje fenomenalnie. Zachwyci wszystkich domowników i to nie tylko tych małych, ale także doskonale sprawdzi się na spotkaniu z przyjaciółmi. Przepis już jakiś czas temu znaleziony na stronie cookidoo.pl . Polecam Wam bardzo :)
Składniki na ciasto:
- 200g letniej wody
- 30g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500g maki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 30g oleju rzepakowego
- 1 jajko
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. W razie konieczności dodać odrobinkę więcej wody. Ciasto powinno być delikatne dobrze wyrobione. Nie może być zbite i twarde.
Miskę natłuścić olejem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 40 minut do wyrośnięcia.
Składniki na nadzienie:
- 700g mięsa wieprzowo - wołowego
- 2 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka
- keczup
- musztarda
- majonez
- 2-3 ogórki konserwowe
- 6 plastrów boczku
- 6 plastrów żółtego sera
- jajko do posmarowania
- sezam do posypania
- olej do smażenia
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na złoto. Zdjąć z ognia.
Usmażyć plastry boczku. Zdjąć.
Ponownie rozgrzać olej i usmażyć mięso mielone. Wrzucić cebulę z czosnkiem i jeszcze chwilę smażyć. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Przestudzić.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dól). Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić i wysypać kaszą manną.
Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3
Większą częścią dokładnie wylepić spód i boki tortownicy do wysokości ok 3cm. Wyrównać.
Wykładać kolejno:
- mięso mielone
- musztarda
- keczup
- majonez
- ogórki
- boczek
- ser żółty
Na wierzchu dokładnie rozłożyć pozostałe ciasto. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut w temp 200 stopni.
Podawać od razu. Smacznego :)
Koniecznie chcę:-)
OdpowiedzUsuń