Strony
▼
19 września 2018
Ogórki w zalewie musztardowo-octowej na zimę
Przepis na te ogórki dostałam od mojej znajomej. Zdecydowanie najlepsze ogórki musztardowe jakie jadłam. Idealna na stół, jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do krakersów z hummusem.
Wiem że sezon na robienie przetworów z ogórków już minął ale może za jakiś czas zechcecie wrócić do tego przepisu. Martuś bardzo, bardzo Ci za niego dziękuję a Wam gorąco polecam :)
Składniki na zalewę:
4szkl wody
1szl octu
1,5 szkl cukru
200g musztardy sarepskiej
1 łyżka soli
5-6 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
Ponadto:
koper
ogórki
Wszystkie składniki zalewy zagotować. Ogórki poukładać ciasno do słoików. Do każdego włożyć koszyczek kopru. Zalać gorącą zalewą i dokładnie zakręcić. Pasteryzować 5 minut w garnku od momentu zagotowania. Zapasteryzowane odkładać do wystudzenia. Z podanych składników wychodzi ok 3-4 słoiki o pojemności 0,9l
Smacznego :)
17 września 2018
Pianka kajmakowo-kawowa
Pyszne, delikatne, leciutkie i proste w wykonaniu ciasto. Cieniuteńki biszkopt, warstwa kajmakowa i delikatna kawowa pianka. Wypiek idealny do niedzielnej kawki ;)
Przepis choć nieco zmieniony - znaleziony na stronie Smaki Weroniki. Polecam Wam bardzo :)
Składniki na biszkopt:
4 jajka
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać kolejno żółtka. Na koniec wmieszać delikatnie mąki oraz proszek do pieczenia.
Blaszkę 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
Ciasto wylać na blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 12-15 minut. Wystudzić.
Składniki na masę kajmakową:
800g jogurtu greckiego
460g masy kajmakowej
200g śmietany kremówki 36%
150ml zimnej wody
4 łaskie łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać wodą. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno. W osobnym naczyniu zmiksować jogurt i masę kajmakową. Dodać kremówkę.
Żelatynę podgrzać i wmiksować do całości.
Masę przelać na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia.
Składniki na piankę kawową:
400ml śmietany kremówki 36% lub mleka zagęszczonego niesłodzonego6 płaskich łyżeczek żelatyny
250ml gorącej wody
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru
Ponadto:
mleczna tarta czekolada do posypania
Do garnuszka wlać gorącą wodę, dodać cukry, kawę i żelatynę. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Mleko skondensowane zmiksować na puszystą masę. Kawę wmieszać delikatnie. Masę przelac na warstwę kajmakową. Wyrównać i wstawić do stężenia do lodówki.
Wierzch posypać wiórkami tartej czekolady.
Smacznego :)
15 września 2018
Ciabatta z panierowaną włoską szynką
Dzisiejsza propozycja powinna się spodobać miłośnikom kanapek na gorąco :)
Gorąca ciabatta, pyszna smażona szynka włoska firmy Hańderek w chrupiącym cieście, pomidory, dwa rodzaje serów i ulubione sosy. To wszystko w jednej pysznej kanapce. Danie stosunkowo szybkie do przygotowania dla zabieganych. Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki na kanapkę:szynka włoska Hańderek (klik)
bułka, bagietka rustykalna lub ciabatta
cebula
pomidor
mix sałat
avocado
ogórek kiszony lub konserwowy
ser żółty
ser z błękitna pleśnią
keczup
sos czosnkowy
Składniki na ciasto:
1 jajko
1/2 szkl. maki
1/3 szkl. mleka
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili (można pominąć jeśli nie lubicie ostrych)
1/4 łyżeczki ostrej papryki
ponadto:
mąka do obtaczania bezpośrednio przed smażeniem
olej do smażenia
Składniki na ciasto bardzo dokładnie wymieszać lub zmiksować.
Szynkę pokroić w plastry o grubości ok 7mm.
Ciabattę przekroić wzdłuż. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Cebulę obrać i pokroić w krążki, pomidora i sery w plasterki, ogórka wzdłuż. Avocado obrać i pokroić w plastry.
Ciabatte podpiec w piekarniku. w tym czasie usmażyć szynkę.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Szynkę zanurzyć w cieście, a następnie obtoczyć dokładnie w mące. Smażyć z każdej strony na złoto.
Ciabattę wyjąc z piekarnika. Układać kolejno:
keczup
ser żółty
usmażona szynka
sos czosnkowy
cebulka
ogórek
pomidor
mix sałat
avokado
ser pleśniowy
druga część ciabatty.
Podawać od razu. Smacznego :)
3 lipca 2018
Sałatka z bobu z grillowanymi kiełbaskami i serem pleśniowym
Czy są tutaj miłośnicy szybkich i nieskomplikowanych dań? Jeśli tak to ten wpis jest właśnie dla Was. Dzisiejsza propozycja, to coś pomiędzy sałatką a pysznym błyskawicznym jednogarnkowym posiłkiem. Z powodzeniem może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do grillowanych mięs.
Bazą sałatki jest delikatny bób przełamany smakiem przepysznych grillowanych kiełbasek. Do tego chrupiący słonecznik z prażoną cebulką oraz pikantny pleśniowy ser.
Baaaaaardzo Wam polecam :)
Składniki:
560g ugotowanego i obranego już bobu
1 opakowanie (5szt) kiełbasek grillowych Hańderek
1 papryka żółta
1 cebula
3 szt pomidorków koktajlowych (żółte i pomarańczowe)
ziarna słonecznika i dyni do posypania
prażona cebulka do posypania
świeży koperek posiekany
ser z błękitną pleśnią
olej rzepakowy
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Kiełbaski pokroić w talarki. Olej rozgrzać na patelni.
Podsmażyć cebulkę i paprykę. Kiełbaski ugrillować lub usmażyć na patelni grillowej.
Ugotowany i obrany bób wrzucić do papryki, wmieszać kiełbaski. Chwilę podsmażać. Zdjąć z ognia i dodać posiekany koperek.
Wyłożyć na półmisek. Posypać prażoną cebulką, słonecznikiem i dynią.
Na wierzchu pokruszyć ser pleśniowy. Udekorować polówkami pomidorków koktajlowych. Podawać od razu.
Smacznego :)