Strony

17 września 2018

Pianka kajmakowo-kawowa



Pyszne, delikatne, leciutkie i proste w wykonaniu ciasto. Cieniuteńki biszkopt, warstwa kajmakowa i delikatna kawowa pianka. Wypiek idealny do niedzielnej kawki ;)
Przepis choć nieco zmieniony - znaleziony na stronie Smaki Weroniki. Polecam Wam bardzo :)

Składniki na biszkopt:
4 jajka

5 łyżek cukru
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać kolejno żółtka. Na koniec wmieszać delikatnie mąki oraz proszek do pieczenia.
Blaszkę 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
Ciasto wylać na blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 12-15 minut. Wystudzić.

Składniki na masę kajmakową:
800g jogurtu greckiego
460g masy kajmakowej
200g śmietany kremówki 36%
150ml zimnej wody
4 łaskie łyżeczki żelatyny




Żelatynę zalać wodą. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno. W osobnym naczyniu zmiksować jogurt i masę kajmakową. Dodać kremówkę.
Żelatynę podgrzać i wmiksować do całości.
Masę przelać na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia.



Składniki na piankę kawową:
400ml śmietany kremówki 36% lub
mleka zagęszczonego niesłodzonego6 płaskich łyżeczek żelatyny
250ml gorącej wody
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru


Ponadto:
mleczna tarta czekolada do posypania

Do garnuszka wlać gorącą wodę, dodać cukry, kawę i żelatynę. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Mleko skondensowane zmiksować na puszystą masę. Kawę wmieszać delikatnie. Masę przelac na warstwę kajmakową. Wyrównać i wstawić do stężenia do lodówki.
Wierzch posypać wiórkami tartej czekolady.
Smacznego :)






3 komentarze: