Strony

23 lutego 2016

Tort migdałowy z białą czekoladą

 
Cudownie pyszny, bogaty różnorodne smaki i faktury idealnie do siebie pasujące. Mięciuteńki czekoladowy biszkopt przełożony masą z ucieranych migdałów (taka jak w torcie Babci Józefiny) oraz masą z białej czekolady. Całość uzupełniona marcepanem oraz grubą czapą bitej śmietany. Bardzo Wam polecam :)

Składniki na biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
1/2 szkl (100g) mąki pszennej
1/4 szkl (35g) mąki ziemniaczanej
3/4 szkl (160g) cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Obydwie przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy i delikatnie powoli dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie łopatką by masa nie opadła.  Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-35 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu).  Przekroić na 3 blaty.

Składniki na masę migdałową:
200g zmielonych migdałów
8-9 łyżek śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru 

Migdały wymieszać z cukrem pudrem. Dodać śmietankę i dokładnie utrzeć. Odstawić

Składniki na masę z białej czekolady:
200g białej czekolady
ok. 7 łyżek śmietany kremówki 30%
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka spirytusu
300g masła 82% 
2 łyżki cukru pudru

Czekoladę połamać na kawałeczki i rozpuścić razem ze śmietanką na minimalnym ogniu. Odstawić.
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, dodać sok z pomarańczy i wódkę a następnie partiami rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać.


Składniki na masę śmietanową:
250g serka mascarpone
500ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru

Serek mascarpone lekko zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem . Dodawać ją partiami do serka i dokładnie wymieszać.

ponadto:
200g marcepanu (np. domowego klik)
płatki migdałów do posypania (opcjonalnie)
200ml lekko słodkiej herbaty  z dodatkiem spirytusu do ponczowania

Pierwszy z blatów ułożyć w tortownicy i dokładnie go naponczować. Wyłożyć całość masy migdałowej, przykryć drugim z blatów i znów naponczować. Wyłożyć większość masy czekoladowej (zostawić odrobinę do posmarowania boków tortu) i przykryć ostatnim naponczowanym blatem biszkoptowym. Na wierzch wyłożyć marcepan (rozwałkować go między dwiema warstwami folii na koło o średnicy 24cm). Wszystko dokładnie docisnąć, wyrównać i wstawić do lodówki celem zastygnięcia na 2-3 godziny.
Po tym czasie wyjąć, okroić boki i delikatnie zdjąć obręcz. Tylka dekoratorską (1M) udekorować boki i górę tortu.  Można posypać dodatkowo płatkami migdałów. Wstawić do lodówki na całą noc.
Jeśli dekorujemy dodatkowo figurką - ustawić ją na torcie bezpośrednio przed podaniem. Podobnie z paskiem okalającym brzeg tortu.
Smacznego :)






 




Wszelkiego rodzaju dekoracje komunijne (opłatki tortowe, figurki, serwetki, pudełka na ciasta, balony) dostaniecie w  

Serdecznie Wam polecam i zapraszam do odwiedzenia strony sklepu:


www.zlotyaniol.pl










4 komentarze:

  1. jakie równe warstwy - mnie się to nigdy nie udaje;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny tort, zarówno na zewnątrz, jak i w środku :)
    Zjadam oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co się robi z kremem śmietanowym? Nie mogę go zlokalizować w przekładaniu.

    OdpowiedzUsuń