Składniki na biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
1/2 szkl (100g) mąki pszennej
1/4 szkl (35g) mąki ziemniaczanej
3/4 szkl (160g) cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod
koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka.
Obydwie przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy i
delikatnie powoli dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie łopatką by masa nie opadła. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do
pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w
temp. 175-180 stopni przez ok. 30-35 minut (do momentu suchego
patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po
całkowitym wystudzeniu). Przekroić na 3 blaty.
Składniki na masę migdałową:
200g zmielonych migdałów
8-9 łyżek śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
Migdały wymieszać z cukrem pudrem. Dodać śmietankę i dokładnie utrzeć. Odstawić
Składniki na masę z białej czekolady:
200g białej czekolady
ok. 7 łyżek śmietany kremówki 30%
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka spirytusu
300g masła 82%
2 łyżki cukru pudru
Czekoladę połamać na kawałeczki i rozpuścić razem ze śmietanką na minimalnym ogniu. Odstawić.
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, dodać sok z pomarańczy i wódkę a następnie partiami rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać.
Składniki na masę śmietanową:
250g serka mascarpone
500ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
Serek mascarpone lekko zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem . Dodawać ją partiami do serka i dokładnie wymieszać.
ponadto:
200g marcepanu (np. domowego klik)
płatki migdałów do posypania (opcjonalnie)
200ml lekko słodkiej herbaty z dodatkiem spirytusu do ponczowania
Pierwszy z blatów ułożyć w tortownicy i dokładnie go naponczować. Wyłożyć całość masy migdałowej, przykryć drugim z blatów i znów naponczować. Wyłożyć większość masy czekoladowej (zostawić odrobinę do posmarowania boków tortu) i przykryć ostatnim naponczowanym blatem biszkoptowym. Na wierzch wyłożyć marcepan (rozwałkować go między dwiema warstwami folii na koło o średnicy 24cm). Wszystko dokładnie docisnąć, wyrównać i wstawić do lodówki celem zastygnięcia na 2-3 godziny.
Po tym czasie wyjąć, okroić boki i delikatnie zdjąć obręcz. Tylka dekoratorską (1M) udekorować boki i górę tortu. Można posypać dodatkowo płatkami migdałów. Wstawić do lodówki na całą noc.
Jeśli dekorujemy dodatkowo figurką - ustawić ją na torcie bezpośrednio przed podaniem. Podobnie z paskiem okalającym brzeg tortu.
Smacznego :)
Wszelkiego rodzaju dekoracje komunijne (opłatki tortowe, figurki, serwetki, pudełka na ciasta, balony) dostaniecie w