Strony

14 grudnia 2015

Czarny ryż z krewetkami i sosem z sera pleśniowego



Czegoś tak pysznego już dawno nie jadłam.... Czarny ryż o lekko orzechowym smaku, smażone krewetki i cudowny serowy sos na bazie gorgonzoli i blue. Idealne połączenie pasujące zarówno jako przekąska jak i danie główne  - wszystko zależy od wielkości porcji a to, że poprosicie o dokładkę jest raczej pewne :) Podane proporcje wystarczą na dwie duże lub cztery mniejsze porcje. Bardzo, ale to bardzo polecam :)


Składniki:
250g czarnego ryżu (użyłam Gallo ze sklepu smakipoludnia24.pl)
250g krewetek
masło
oliwa
1-2 ząbki czosnku (lub masło czosnkowe)
100g sera blue
40g sera gorgonzola
150ml śmietany 36%
orzechy włoskie do dekoracji
roszponka do dekoracji


Ryż gotować w lekko osolonej wodzie ok. 18 minut.
Krewetki usmażyć na oliwie i maśle z przeciśniętym czosnkiem lub na maśle czosnkowym.
Na patelni rozgnieść obydwa rodzaje sera, dodać kremówkę. Podgrzewać do rozpuszczenia.
Na talerzu układać w obręczy czarny ryż. Dookoła polać sosem serowym. Na wierzchu ułożyć usmażone krewetki. Udekorować roszponką i włoskimi orzechami. Smacznego :)


 

 

 






 


Czarny ryż Gallo możecie zakupić w sklepie Smaki Południa
Polecam :)



http://smakipoludnia24.pl/

2 komentarze:

  1. już od jakiegoś czasu przymierzam się do czarnego ryżu, jestem bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czarny ryż? nigdy nie jadłem. Nawet nigdy o takim nie słyszałem! Wygląda bardzo intrygująca. Jak widać idealnie nadaje się do tworzenia ozdobnych potraw. bardzo fajnie ta przekąska wygląda :D

    OdpowiedzUsuń