Strony

24 kwietnia 2015

Brownie z serem i jeżynowym puree


Ciasto ekstremalnie czekoladowe, mocno wilgotne i ciężkie o delikatnie słonawym posmaku. Idealne brownie i jego wielbiciele nie powinni być zawiedzeni :) Ciasto mocno wciąga i po każdym kawałeczku ma się ochotę na kolejny kęs. Przepis znaleziony na stronie: "Oh sweet basil". Polecam baaardzo :)

Składniki na puree jeżynowe:
170g jeżyn (mrożone lub świeże)
1/4 szkl cukru pudru
1/4 szkl wody

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować ok. 8-10 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu przetrzeć bardzo dokładnie przez sitko. Ostudzić.


Składniki na ciasto:
3/4 szkl ciemnego kakao
1,5 szkl cukru
2 jajka
240g masła
1/2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (klik) 
1/2 łyżeczki soli

Piekarnik rozgrzać do temp. 160-170 stopni.
Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać jajka, cukier, ekstrakt, sól i zmiksować. Dodać przesianą mąkę i kakao i bardzo dokładnie zmiksować raz jeszcze. Blaszkę (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.

Składniki na masę serową:
230g sera białego (zmielony trzykrotnie lub wiaderkowy)
1/4 szkl greckiego jogurtu
1 duże jajko
1/4 szkl cukru
1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować i przelać delikatnie na ciasto czekoladowe.
Na wierzchu delikatnie łyżeczką kłaść puree jeżynowe a następnie widelcem lub patyczkiem delikatnie przemieszać tworząc esy-floresy. Uważać by wbijać widelec tylko w ser i puree nie naruszając przy tym czekoladowej warstwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut. Następnie dokładnie wystudzić (najlepiej przez noc). Smacznego :)







6 komentarzy:

  1. I to jeżynowe puree... Ależ bym sobie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda fantastycznie i na pewno rozpływa się w ustach :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiało smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę w końcu zrobić takie sernikobrownie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik znowu upieczony. Moje chlopaki czekaja az wystygnie.po prostu uwielbiaja go .dosc czesto pieke ten sernik.Jest szybki i prosty w wykonaniu.Dziekuje za przepis.Szczesliwego Nowego Roku.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń