Strony
▼
22 stycznia 2015
Paszteciki z ciasta piwnego
Paszteciki z barszczem to idealna przekąska imprezowa. U mnie w domu paszteciki często pojawiają się w formie drożdżowej (klik) lub w cieście francuskim (klik). Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem jaki dostałam od mojej wspaniałej sąsiadki :) Ciasto piwne wychodzi cudownie delikatne i kruchuteńkie. Pięknie się z nim pracuje. Ładnie się skleja i kroi. Doskonale nadaje się na wszelkiego rodzaju paszteciki. Następnym razem pokuszę się o wykorzystanie go np do wytrawnych babeczek i dam znać jak ciasto sprawdza się w tej roli :) Koniecznie sie skuście, bo robi się błyskawicznie, a paszteciki wychodzą pyszne. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno :) Bardzo Wam polecam :)
Składniki:
2,5 szkl mąki pszennej
250g masła lub margaryny
1/2 szkl jasnego piwa
szczypta soli
ponadto:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
kminek lub sezam do posypania
ok 750g farszu (u mnie ugotowane mięso drobiowe z rosołu+1 jajko + duszona cebulka+przyprawy)
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zagnieść i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt o grubości ok 5 mm (ok. 30x50cm)
Prostokąt podzielić wzdłuż na pół (powstaną dwa pasy o wymiarach ok. 15x50 cm). Na każdy z nich nałożyć farsz i skleić wzdłuż jego boki. Łączenie zrolować pod spód. Ostrym nożem kroić rulon w ukośne romby lub prostokąty. (powinno ich wyjść ok 20 szt dużych lub 30 mniejszych)
Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem lub sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok 20-25 minut na złoto. Podawać z barszczem czerwonym. Ciasto doskonale sprawdzi się również z innymi farszami np z kapuściano-grzybowym na Święta. Smacznego :)
Zjadłabym sobie takie z przyjemnością :D
OdpowiedzUsuńO, bardzo proste!
OdpowiedzUsuńChyba sie skusze!
:)
Ładne są i smacznie nadziane :)
OdpowiedzUsuńDwa szybkie pytanka - czy ciasto nalezy odstawic na 30mi do lodowki czy nie jest to konieczne? I czy ma jakies znaczenie jesli uzyje sie piwa bezalkoholowego?
OdpowiedzUsuńNie jest konieczne odstawianie do lodówki. Ciasto powinno tylko "odpocząć". Jeśli chodzi o piwo bezalkoholowe myślę że też będzie ok. Chodzi o smak. Pozdrawiam
UsuńSa wysmienite polecam pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA czy te apetyczne paszteciki można zamrozić?
OdpowiedzUsuń