Strony

16 grudnia 2014

Kostka alpejska

 

Cudowne uzależniające ciasto. Doskonale uświetni każdą uroczystość. Delikatny biszkopt, cudowna masa z chrupiącymi bezami, a całość zwieńczona delikatną bitą śmietaną. Przepis znaleziony na blogu "Kwestia smaku" . Polecam Wam baaardzo :) 


Składniki na biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl cukru
szczypta soli
1/3 szkl mąki
1/3 szkl kakao

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania powoli i stopniowo dodawać cukier. Ubić na gęstą lśniącą pianę. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąkę i kakao wymieszać i przesiać (można część mąki pszennej zastąpić łyżką mąki ziemniaczanej). Delikatnie wmieszać do piany. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x35). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.

Składniki na warstwę kajmakową:
510g masy kajmakowej
250g masła
4 łyżki likieru advocat
ok.300g małych bezików

Masło utrzeć na jasną puszystą masę. Dodawać partiami kajmak i nadal miksować. Dodać advocat. Na koniec wmieszać beziki (jeśli są duże lekko (!) je pokruszyć - powinny być w większych kawałkach).

Składniki na warstwę śmietanową:
800ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości zimnej wody. Odstawić na 10 minut. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny. Zmiksować. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia, dodać do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Następnie wmieszać to do pozostałej kremówki. Zmiksować.

Składniki na poncz:
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki rumu

Wymieszać i naponczować dokładnie spód ciasta.

ponadto:
50g tartej gorzkiej czekolady do posypania
250g konfitury porzeczkowej wymieszanej z 4 łyżkami soku z cytryny do posmarowania

Naponczowane ciasto posmarować konfiturą. Na to wyłożyć krem kajmakowy. Wyrównać. Na nim wyłożyć bitą śmietanę. Wierzch oprószyć tartą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki i schłodzić.
Smacznego :)








3 komentarze:

  1. Kusi mnie od dawna, muszę w końcu taką zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/


    OdpowiedzUsuń