Strony

19 listopada 2014

Ciasteczka orzechowe



Pyszne niekłopotliwe ciasteczka orzechowe. Idealne do foremek z wyciskanymi wzorami.
Przepis znaleziony na blogu Sto kolorów w kuchni. - Polecam :)



Składniki:
240g orzechów włoskich lub laskowych
1 jajko
ok. 7 łyżek mąki pszennej
4 łyżki miodu lub golden syrupu lub syropu klonowego
1 łyżeczka masła lub oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)

Orzechy podprażyć na suchej patelni. Zmiksować. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok 5mm i foremkami wycinać ciasteczka. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnianka i piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 35 ciasteczek.  Smacznego :)








9 komentarzy:

  1. Wyglądają wspaniale!
    Zapraszam do udziału w akcji "Świąteczne słodkości!"
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie. :) Czym zmiksowałaś orzechy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź, zawsze martwię się czy zwykły blender da radę i ostatecznie jeszcze nigdy nie spróbowałam. ;)

      Usuń
    2. poradzi sobie spokojnie :)

      Usuń
  3. Świetnie wyglądają z tym wzorkiem :)

    OdpowiedzUsuń