Strony

11 września 2014

Konfitura do mięs i serów - gruszka-jabłko-aronia



Rewelacyjna!!! Absolutnie rewelacyjna konfitura do mięs, serów lub po prostu na bułkę z masłem :) Niesamowicie uzależniająca - ja dosłownie nie mogę się od niej oderwać :) Do tej pory aronii trochę unikałam ze względu na jej cierpkość, ale po sparzeniu jest boska! Przepis wypatrzyłam u Domi w kuchni. Polecam Wam baaardzo :)

Składniki:
500g aronii
500g gruszek pokrojonych grubą w kostkę (waga po obraniu i wypestkowaniu)
500g jabłek  pokrojonych grubą w kostkę  (waga po obraniu i wypestkowaniu)
500g cukru
125ml wody

Owoce aronii wypłukać, a następnie wsypać do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 2 godziny.
W tym czasie w dużym rondlu lub dużej patelni rozgrzać cukier z wodą. Podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać jabłka i gruszki. Podgrzewać na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez 2 godziny. Następnie dodać odsączoną aronię i podgrzewać jeszcze 5-10 minut. Całość zmiksować i przekładać od razu do wyparzonych słoiczków, zakręcać i ustawiać do góry dnem do momentu aż wystygną. Można również dla pewności gotowe słoiczki pasteryzować 15 minut.
Ja robiłam z powiększonej porcji (z 750g) i wyszło mi 7 małych słoiczków :) Już wiem że to będzie za mało :) Smacznego :)



 

4 komentarze:

  1. Wygląda super, sama jestem wielką miłośniczką serów z dodatkiem czegoś słodkiego, więc chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no wygląda obłędnie……..
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń