Strony

25 lipca 2014

Mule - małże w pomidorach - Zuppa di cozze


Kolejna propozycja dla amatorów owoców morza. Delikatne i pyszne :) Zdecydowanie bardziej mi smakowały od klasycznych na samym białym winie (klik). Dzisiejsza porcja również samodzielnie wyławiana podczas wakacji w Chorwacji. Świeżuteńkie, zjedzone w niespełna godzinę po wyłowieniu ;) Przepis znaleziony na stronie Włoskie przysmaki - Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
1kg świeżych małży w skorupkach
ok. 1/2 małej cebuli
2 ząbki czosnku
2 małe łodygi selera naciowego
1 puszka pomidorów lub 1/2kg świeżych dojrzałych
150ml wytrawnego białego wina
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz, ewentualnie odrobina soli
posiekana natka pietruszki
białe pieczywo do podania


Małże bardzo dokładnie umyć. Wszystkie otwarte i uszkodzone wyrzucić (!)
Cebulkę i czosnek bardzo drobniutko posiekać. Łodygi selera obrać, przekroić wzdłuż a następnie w małe plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać a następnie pokroić w kostkę.
W dużym rondlu lub głębszej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek  chwilę smażyć. Dodać selera i smażyć kolejne 3 minuty. Następnie dodać pomidory, wino i podgrzewać chwilę do odparowania. Dodać pietruszkę i doprawić. 
Wrzucić małże i wymieszać. Przykryć. Dusić pod przykryciem ok 10 minut do momentu aż wszystkie się otworzą (Nieotwarte wyrzucić !). Podawać od razu z białym pieczywem. 
Smacznego :)

 
 
 


2 komentarze:

  1. Ojjj, nie lubię owoców morza i raczej nie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też ciężko było się do nich przekonać, radzę spróbować ponieważ są naprawdę smaczne!
      W Road American Restaurant można spróbować świetnie przygotowanych owoców morza

      Usuń