Strony

13 maja 2014

Precle drożdżowe cynamonowe na słodko lub klasyczne



Dzisiaj proponuję Wam przepyszne precle przygotowywane na bazie ciasta drożdżowego. Ich wykonanie oraz smak przypomina nieco bajgle (klik). Podobne jest też ich przygotowywanie - przed pieczeniem w piekarniku w wysokiej temperaturze najpierw się je wstępnie obgotowuje w wodzie z dodatkiem sody. Precle wychodzą pyszne o sprężystym mięciuteńkim środku. W zależności od tego jakich użyjemy dodatków mogą być na słodko lub słono. U mnie obydwie ich wersje cieszyły się popularnością ;) Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki - polecam Wam baaardzo :)

Składniki na ciasto (8 dużych precli):
4,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki letniej wody
1 łyżka cukru
7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
56 g roztopionego masła

do obgotowania:
2 litry wody
5 łyżek sody oczyszczonej

ponadto:
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
sól morska, mak, posiekane orzechy lub migdały do posypania
w wersji słodkiej: 3 łyżki cukru+1 łyżka cynamonu do obtaczania oraz rozpuszczone masło do posmarowania precli


Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli korzystamy z drożdży świeżych wówczas należy rozetrzeć je z cukrem, odrobiną mąki i wody i odstawić na 10 minut aż "ruszą"). Dodać cukier, wodę i sól oraz na koniec roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto, a następnie odstawić do naoliwionej miski na ok. 1,5 godziny pod przykryciem do podwojenia objętości.
W szerokim garnku zagotować wodę z sodą. Piekarnik nagrzać do 230 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować wałeczek o długości 60cm i zawijać go w precle jak na zdjęciu lub na instrukcji (klik),
Precle układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (duża z wyposażenia piekarnika). Nie czekać aż wyrosną tylko od razu wrzucać (pojedynczo) delikatnie na wrzątek (w kolejności od najwcześniej zawijanego) i obgotowywać pod przykryciem przez ok. 30 sekund.
Tak obgotować wszystkie układając je z powrotem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie posmarować wszystkie roztrzepanym żółtkiem z odrobiną wody.
Te na słono posypać makiem, sezamem lub solą. Tych które będą na słodko niczym nie posypujemy (zostają tylko posmarowane żółtkiem).
Precle wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15-16 minut na ciemno złoty kolor w temp. 230 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.
Te które mają być słodkie smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w cukrze wymieszanym z odrobiną cynamonu). Smacznego :)






4 komentarze:

  1. Od dawna mam ochotę takie zrobić, tylko ta cała zabawa z obgotowywaniem mnie zniechęca... Tobie wyszły piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy to mi się nie rozwali po wrzuceniu do wrzątku? Pięknie wyglądają, ale boję się,że mi to nie wyjdzie.Jutro robię pierwsze podejście!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic się nie rozklei :) Ciasto bardzo ładnie się układa i trzyma ;)

      Usuń