Strony

25 kwietnia 2014

Łosoś pieczony z puree z soczewiczy, szpinakiem i sosem z sera blue

 

Jeśli lubicie łososia to danie powinno Wam przypaść do gustu. Prosto i baaardzo smacznie. Łosoś delikatnie doprawiony.... masło, koperek, sól, pieprz.... Nie wymaga więcej..... Sam w sobie jest obłędnie pyszny. Jako dodatek - puree z soczewicy i szpinak - idealne połączenie smaków doprawione lekko sosem serowym blue. Baaaardzo polecam :)


Składniki na puree z soczewicy:
400g soczewicy czerwonej
10 szt pomidorów suszonych z zalewy (klik)
1 łyżka oliwę spod pomidorów suszonych
1 łyżka śmietany 12%
sól, pieprz

Soczewicę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. 
Pomidory suszone zmiksować bardzo dokładnie w malakserze (jeśli się da zdjąć wcześniej skórkę, jeśli nie to zostawić). Dodać soczewicę i zmiksować na gładko, dodać oliwę, śmietanę i doprawić.

Składniki na sos serowy:
100g sera blue
100g serka topionego cebulowo-szczypiorkowego
100ml śmietany kremówki 30%+3 łyżki
pieprz
1 łyżeczka masła

ponadto:
600g filetu z łososia (użyłam z firmy Suempol)
sól, pieprz
płatki masła
2 gałązki koperku
500g świeżego szpinaku baby

Ser blue pokruszyć w rondelku i dolać 3 łyżki śmietany. Rozpuścić. Dodać pozostałe 100 ml śmietany oraz serek topiony. Podgrzewać mieszając rózgą na gładko. Doprawić ewentualnie pieprzem. Na koniec dodać masło i wymieszać.

Filet oprószyć solą i pieprzem. Na każdym z nich ułożyć gałązkę koperku i płatki masła. Filety ułożyć w natłuszczonej blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod folią ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni.

Liście szpinaku zanurzyć we wrzątku (z dodatkiem soli i cukru), zamieszać i od razu odcedzić.
Na talerzu układać: puree z soczewicy, łososia, szpinak i sos serowy (sosem można polać szpinak).
Smacznego :)







4 komentarze: