Strony

10 kwietnia 2014

Nem-Sajgonki - Sajgonki z farszem warzywno-mięsnym



Moje ulubione :) Szczerze mówiąc tracę nad sobą kontrolę jak je widzę ;) Pewnie dlatego nie robię ich zbyt często, bo jak mi nikt nie zabierze talerza to zjem wszystko :) Podobnie podchodzi do nich mój syn ;) Po prostu sięga, i sięga i sięga a potem jest zdziwiony że było tak dużo i już nie ma :)
Przepis lata temu znalazłam na opakowaniu papieru ryżowego Tao-Tao.
Z podanych proporcji wyjdzie Wam ok. 16 małych lub 8-10 dużych sajgonek :) Polecam baaaardzo :)

Składniki:
5-6 grzybków Mun
50g makaronu chińskiego
1-2 marchewki
1 średnia cebula
3-4 liście kapusty pekińskiej
200g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub indyczego (surowe)
1 jajko
1 łyżka kiełków
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
papier ryżowy (2 opakowania o średnicy 16 cm lub 1 o średnicy 22cm)
olej do smażenia
sos słodko-ostry do podania


Grzyby moczyć 20 minut w gorącej wodzie pod przykryciem. Następnie odcedzić i pokroić w drobne paski.
Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie odcedzić i pokroić na ok 5 cm kawałki.
Marchewkę, cebulę i kapustę bardzo drobno pokroić (można to zrobić w malakserze). 
Wszystko wymieszać dodając pozostałe składniki. Doprawić.
Do płaskiego rondla (średnica większa odrobinkę od średnicy naszego papieru ryżowego) wlać gorącą wodę. Zamoczyć w niej przytrzymując papier ryżowy i natychmiast wyjąć. Rozłożyć go na desce, ułożyć na nim przy brzegu mały wałeczek farszu i składać: najpierw zawinąć papier na farsz a następnie podwinąć boki i zrolować. Jeśli chcecie by sajgonki były bardziej chrupiące można zawinąć je ponownie w drugi papier ryżowy (ja zawsze tak robię). Odstawiać na talerzyk. Tak rolować wszystkie sajgonki do wykorzystania całego farszu.
W rondelku rozgrzać olej. W głębokim tłuszczu smażyć sajgonki na średnim ogniu z każdej strony na złoto. Odkładac na ręcznik papierowy. Podawać z sosem słodko-kwaśnym, lub słodko-ostrym.
Smacznego :)




1 komentarz: