Strony

16 kwietnia 2014

Mus czekoladowy pieczony w kąpieli wodnej


Pyszny, idealnie kremowy, cudownie czekoladowy deser z przepisu Gordona Ramsay'a. :)
Robi się go naprawdę ekspresowo i bez problemu :) Fantastycznie będzie pasował zarówno podczas kameralnej kolacji, jak i do popołudniowej kawki w komplecie z książką i kocykiem. Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki:
200ml śmietany kremówki
100g czekolady gorzkiej min 60%
50ml śmietany 12% (można zastąpić kremówką)
2 duże lub 3 średnie żółtka
30g cukru pudru
2 łyżki mocnego espresso wystudzonego

ponadto:
bita śmietana do dekoracji
wiórki czekoladowe


Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni. Śmietanę podgrzać w rondelku. Dodać połamaną w kosteczki czekoladę i dokładnie rozmieszać rózgą na gładko.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę (ok. 5 minut). Do żółtek dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać, a następnie dodać espresso. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do 4 kokilek i ustawić na blaszce. Napełnić ją wrzątkiem do połowy wysokości kokilek. Wstawić do piekarnika i zapiekać 25 minut. Po tym czasie kokilki wyjąć, wystudzić.
Podawać z kleksem bitej śmietany i wiórkami czekoladowymi.
Smacznego :)





6 komentarzy:

  1. genialny! wprosiłabym sie do ciebie na taki deserek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zrobie taki deser , bo uwielbiam czekoladowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super. Na pewno kiedyś go zrobię. Może nawet dzisiaj. Pozdrawiam, Chomiś :)

    OdpowiedzUsuń