Strony

30 marca 2014

Makaron domowy z semoliną

 
Kolejna propozycja na pyszny domowy makaron tym razem z semoliną. Makaron zniknął tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć gotowego ;) Zachęcam Was szczerze do robienia domowych makaronów - nie jest to trudne. Jeśli mamy maszynkę idzie jeszcze szybciej ;) Przepis znaleziony na stronie Kopalnia Smaków - Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
400g mąki semolina
200g mąki pszennej tortowej typ 450
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
4 łyżki oliwy z oliwek
ok. 1/2 filiżanki letniej wody 

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem. Ciasto odłożyć na 15 minut by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkować cieniutko i kroić makaron. Jeśli chcemy nitki wówczas kroimy ciasto w pasy (o takiej szerokości w jakiej ma być długość nitki) posypane mąką układamy jeden na drugim i drobno cienko kroimy w paseczki-nitki. Jeśli chcemy tagliatelle wówczas rozwałkowane ciasto podsypujemy mąką i składamy zawijając je kilka razy. Kroimy kawałki o pożądanej szerokości i szybko je rozwijamy Układając na tacy lub najlepiej rozwieszając (np na wieszakach ubraniowych ;) 
Gotowy makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Smacznego :)




 


Mąkę Semola znajdziecie w sklepie smakipoludnia24.pl



http://smakipoludnia24.pl/index.php




1 komentarz:

  1. Uwielbiam ten widok!
    Śliczne wstążeczki.
    U mnie makaron zawsze z semoliną.

    OdpowiedzUsuń