Strony

10 stycznia 2014

Gorąca czekolada z chili, kardamonem i irisch cream

 


Pyszna, cudownie słodka, uzależniająca. Nie ma lepszego sposobu na poprawę nastroju w pochmurny dzień jak szklanka gorrącej czekolady z grubą warstwą bitej śmietany. Całość wzbogacona mieszanką smaków: kardamonu, cytryny i cynamonu.... Bajka..... Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki na 2 szklanki:
100g gorzkiej czekolady 70%
500 ml mleka (może być częściowo zastąpione śmietaną 30%)
szczypta chili
30ml likieru lub syropu barmańskiego  Irisch cream
bita śmietana do dekoracji
przyprawa Kamis do dań słodkich (klik) do posypania
słodkie kakao  lub tarta czekolada do posypania


wykonanie tradycyjne:
Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku. Podgrzewać. Dodać chili i likier. Ewentualnie zmiksować blenderem. Wymieszać. Przelać do szklanek. Udekorować bitą śmietaną. Wierzch posypać tartą czekoladą i/lub przyprawą do dań słodkich Kamis.


wykonanie thermomix:
Czekoladę zmielić 10s/obr.10 Założyć motylek, wlać mleko, dodać chili i syrop . Podgrzewać 80st/obr.2./8 min. Przelać do szklanek i udekorować bitą śmietaną. Wierzch posypać tartą czekoladą i/lub przyprawą do dań słodkich Kamis.
Smacznego :)
 





6 komentarzy:

  1. ale smakowicie wygląda! ja poproszę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pyszności zimą uwielbiam!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kapitalne zdjęcia. O kawie nie wspomnę, bo takową uwielbiam w każdej postaci, więc w tej też bym wchłonęła z przyjemnością (wersję z bitą śmietaną lubi mi serwować małżonek ;)). Mega zdjęcia, powtórzę więc ;).

    OdpowiedzUsuń