Strony

15 grudnia 2013

Zupa krem z kalafiora z grzankami ziołowymi i orzchem włoskim




Bardzo smaczna szybka zupa - krem z kalafiora. W przygotowaniu nie przysporzy Wam żadnych trudności. Takie właśnie lubię najbardziej :)  Moje dzieci za nią wprost przepadają. Całość smaku doskonale uzupełniają ziołowo-czosnkowe grzanki i siekane orzechy włoskie. Polecam Wam baaardzo :)



Składniki:
1 mały kalafior
ok. 1 litr bulionu drobiowego
2 ziemniaki
1-2 marchewki
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam z Góry św. Wawrzyńca)
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
200ml śmietany 12-18%
sól, pieprz
papryka słodka
grzanki ziołowe i posiekane orzechy włoskie do podania


Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i zezłocić na maśle. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewki w plastry. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Wrzucić wszystko do bulionu i gotować do miękkości. Dodać olej, śmietanę i szczypiorek, a  całość zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać trochę bulionu lub wody. Doprawić. Podawać posypaną grzankami ziołowymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego :)




 
 

2 komentarze:

  1. Składniki tej zupy ciekawe. Czosnek z pewnością przełamie smak kalafiora i dlatego powstaje taka pyszna zupa. Spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa wygląda wspaniale. Składniki również zachęcają. :) Choć wolę zupy z kawałkami warzyw to takiej chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń