Strony

1 grudnia 2013

Pesto z jarmużu i migdałów





Pesto zna każdy albo prawie każdy. Wiadomo, że w jego skład z reguły wchodzi bazylia, oliwa i orzeszki piniowe. Czasami wzbogacone jest o różne dodatki. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pastę na wzór klasycznego pesto ale z użyciem całkiem innych składników. Co powiecie na jarmuż? A do tego prażone migdały i cudowny w smaku olej rzepakowy. Bajka... powiem Wam że to jest tak pyszne, że aż niebezpieczne :) Przepis znalazłam na stronie codojedzenia.pl. Polecam Wam baaardzo!
 
Składniki:
100g jarmużu (obrane zielone części bez łodyżek)
3 ząbki czosnku
170ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (użyłam z Góry Św. Wawrzyńca)
100g tartego parmezanu
100g migdałów
sól, pieprz
4-5 łyżek wody

Migdały uprażyć na rozgrzanej suchej patelni. Zmielić. Dodać parmezan, oliwę czosnek i zmielić raz jeszcze. Dorzucić jarmuż i wodę i zmiksować dokładnie na konsystencję papki. Jeśli jest taka konieczność dodać oleju lub/i wody. Doprawić. Smacznego :)








 


Fantastyczny jarmuż i olej z Góry Św. Wawrzyńca
dostaniecie w sklepie:


http://www.lokalneprzysmaki.pl/







4 komentarze:

  1. Świetne połączenie składników. No, z takim pesto to każda kanapka smakuje wyjątkowo. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, czy mogłaby Pani zdradzić, gdzie można kupić te rewelacyjne kwadratowe słoiczki? pozdrawiam......

    OdpowiedzUsuń
  3. :) Ja je kupowałam w sklepie NANU-NANA ;) Ale to już sporo temu było ;) Nie wiem czy jeszcze są :)

    OdpowiedzUsuń