Strony

12 grudnia 2013

Małdrzyki krakowskie



Dzisiaj coś z regionalnej kuchni małopolskiej czyli małdrzyki czasem zwane mądrzykami. Pyszne placuszki wykonywane z białego sera dawniej zwanego małdrzykiem. Tradycyjnie smażone na maśle i podawane na słodko. Bardzo pyszna propozycja na którą przepis znalazłam  w cudownym zeszycie o którym pisałam Wam tutaj (klik). Pamiętajcie tylko by ser był dobrej jakości (absolutnie nie może to być ser wiaderkowy ;) Polecam Wam baaardzo


Składniki:
500g sera twarogowego dobrej jakości
20g mięciutkiego masła
3 łyżki mąki pszennej
1 żółtko
1 całe jajko
1 łyżeczka cukru z wanilią (klik)

ponadto:
masło sklarowane do smażenia
cukier puder do posypania
konfitura lub owoce do podania


 Ser przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzane masło i smażyć z dwóch stron na złoto. Podawać z konfiturą oprószone cukrem pudrem. Smacznego :)

 




4 komentarze:

  1. Znam te placki, choć trochę w innej wersji (daję 3 jajka, zagniatam ciasto, rozwałkowuję i szklanką wycinam kółka. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki prosty przepis na takie pyszne placuszki. Chętnie je zrobię, bo mnie skusiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiadają sie bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń