Strony

18 grudnia 2013

"Dom pełen smaku" - Basia Ritz - recenzja

 


Kocham książki kucharskie. W swojej biblioteczce mam ich już całkiem sporo, a od niedawna moja kolekcja poszerzyła się o nową pozycję "Dom pełen smaków" Basi Ritz. Dzisiaj chcę Wam kilka słów powiedzieć o moich odczuciach po przeczytaniu książki.
Jak sama autorka pisze jest to kulinarna autobiografia. Książka podzielona jest na cztery główne działy:

- Smak dzieciństwa
- Na obcej ziemi
- Podróże kształcą
- MasterChef od kuchni - wariacje na temat 

To co mnie uderzyło od pierwszych słów, to ogromne ciepło jakie emanuje z każdego zdania.... Wspomnienia... jakże piękne... wakacje, dzieciństwo zapamiętane zapachami i smakami rodzinnego domu.  Tęsknota, nostalgia...wdzięczność.... Dzieciństwo zawsze wspominamy szczególnie :) W dziale tym znajdziemy przepisy na klasyczne pyszne domowe dania. Są tu więc: knedle, placki z jabłkami, barszcz z uszkami, wigilijne rogaliki z grzybami czy pieczeń rzymska...





Dział drugi opowiada o tym co sprawiło, że autorka znalazła się w Niemczech. Dowiemy się jak dojrzewała do tego by pokochać ten kraj i ludzi i w końcu jak znalazła w nim miłość swojego życia. To tutaj zebrane są przepisy na zupę z soczewicy, mule po nadreńsku czy polędwiczki wieprzowe w skórce z migdałów.





Trzecia część książki to wspomnienia z podróży po całym Świecie. To najlepsze przepisy zdobywane od kucharzy lub gospodyń z takich miejsc jak: Afryka, Włochy, Grecja, Turcja, Ameryka....  To tutaj znajdziecie przepis na zupę ze świeżych pomidorów z mozarellą,  bruschette con pomodoro, gnochi w sosie gorgonzola czy słynne chili con carne.


 

Czwarta część opisuje udział Basi w programie MasterChef. To stąd dowiemy się co działo się po zgaszeniu kamer... jak podchodzili do siebie nawzajem wszyscy uczestnicy, co ich połączyło, oraz jak dzisiaj to wspomina. W tym miejscu znajdziemy też przepisy z programu ułożone chronologicznie.




To co zasługuje na szczególną uwagę to doskonale ułożony spis treści. W wielu książkach punkt ten jest mocno niedopracowany.... a tutaj? Można wyszukiwać potrawy zarówno alfabetycznie jak i wg klasyfikacji na wcześniej omówione działy. Bardzo, bardzo fajne rozwiązanie!


 


Książka zawiera łącznie 70 przepisów. Są czytelnie i jasno przedstawione. Nie ma tutaj "przekombinowanych" dań. Wszystko jest zgodnie z zasadą: smacznie i elegancko.
Książka jest przepięknie wydana, w grubej solidnej oprawie, na dobrej jakości papierze. Każda potrawa jest zilustrowana dużym pięknym zdjęciem. Wszystkie one są autorstwa Basi Ritz i sprawiają, że ma się ochotę spróbować absolutnie każdego zaprezentowanego tu dania.

Jeżeli jeszcze nie macie prezentu pod choinkę lub zastanawiacie się nad zakupem książki to mogę Wam powiedzieć, że ja ze swojej strony bardzo, ale to bardzo Wam ją polecam. Ja na pewno wiele z tych dań przetestuję osobiście. A w najbliższe Święta na mom stole zagoszczą rogaliki z grzybami... ;)
 

Wydawnictwo Pascal
 cena 49,90 zł

 
 
 

 

 
 

 


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz