Strony

2 października 2013

Mega czekoladowy tort z waniliową śmietaną i czekośliwką




Wymyśliłam go sobie już jak robiłam czekośliwkę. Miał być na bazie ciasta devil cake, jednak się okazało, że na ten sam pomysł już wcześniej ktoś wpadł tutaj (klik) :) Zmieniłam więc tylko proporcje i trochę krem. Wyszło pysznie, czekoladowo i słodko :) To tort zdecydowanie dla wielbicieli czekolady. Jeden kawałek zaspokaja na dosyć długo :) Jeśli lubicie takie smaki to polecam :)



Składniki na ciasto czekoladowe:
5 jajek
190ml mleka
60ml maślanki
220ml oleju
395g brązowego cukru
250g mąki pszennej tortowej
100g kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody

Wszystkie suche składniki przesiać i wymieszać. Jajka lekko roztrzepać, dodać pozostałe mokre składniki. Wymieszać dokładnie mokre z suchymi za pomocą rózgi. Uzycie miksera nie jest konieczne.
Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temp 17-180 stopni do tzw suchego patyczka. Wystudzić.
 

Składniki na poncz:
1/2 szkl gorącej wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki śliwowicy lub spirytusu

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić. Dodać śliwowicę i wymieszać.

Składniki na masę śmietanową:
1000ml śmietany kremówki 36%
3-3,5 łyżki cukru pudru
śmietan fixy (opcjonalnie)
ziarenka z 1 laski wanilii

ponadto:
czekolada w płatkach lub dekoracje czekoladowe
wiśnie kandyzowane do dekoracji

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodac cukier puder i ziarenka wanilii. 


Ciasto przeciąć na trzy równe blaty. Ewentualną górkę powstałą podczas pieczenia ściąć i zmiksować blenderem.
Na dnie tortownicy układamy pierwszy blat. Ponczujemy go delikatnie i cieniutko smarujemy czekośliwką. Na to wykładamy 1/3 śmietany i przykrywamy drugim. Ponczujemy go również i cieniutko smarujemy czekośliwką. Na to wykładamy kolejną warstwę śmietany i przykrywamy ostatnim naponczowanym krążkiem.
Wierzch smarujemy czekośliwką  i robimy kleksy z bitej śmietany. Boki smarujemy pozostałą śmietaną i obsypujemy wcześniej zmiksowanym ciastem. Dowolnie dekorujemy. Schładzamy dobrze w lodówce najlepiej przez noc. Smacznego :)



 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz