Strony

25 września 2013

Spaghetti carbonara




Tan makaron lata temu nauczył mnie robić mój kuzyn :) Nie dość, że jest pyszny to robi się go błyskawicznie :) Polecam baaardzo :)


Składniki:
500g makaronu spaghetti
4-5 żółtek
330ml śmietany kremówki
300g wędzonego boczku
1-2 ząbki czosnku
ok.40g tartego parmezanu
sól, pieprz
oliwa
ok. 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do dekoracji


Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. W tym czasie czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć, dodać boczek pokrojony w małe cienkie słupki i wysmażyć na chrupko. W osobnym naczyniu wymieszać kremówkę, żółtka, parmezan i pietruszkę. Doprawić solą (delikatnie gdyż boczek i ser jest słony) oraz świeżo mielonym pieprzem. Wlać na patelnię z boczkiem i chwilę podgrzewać (Nie wolno zagotować by śmietana się nie ścięła!). Na patelnię wrzucić odcedzony makaron i wymieszać. Nakładać na talerze. Podawać posypane tartym parmezanem z listkiem pietruszki. Smacznego :)



 
 
 

8 komentarzy:

  1. To moje ulubione danie makaronowe. polecam bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię carbonarę, ale nie dodaję ani czosnku ani śmietany. I bardzo lubię z serem pecorino, ale u nas ciężko go dostać, więc podobnie jak Ty używam parmezanu, a nawet częściej grana padano.

    OdpowiedzUsuń
  3. jeden z moich ukochanych makaronów:D

    OdpowiedzUsuń
  4. zamiast smietany mozna uzyc jogurt naturalny niskotluszczowy dla tych ktorzy uwazaja na wage ;~)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam Carbonarę! ;) chociaż osobiście przygotowuję ją bez jajek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. My uwielbiamy. Szkoda, że to takie kaloryczne. Lubimy dużo boczusiu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jutro robie i dam znac jak wyszlo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyszlo bajeczne:) ale na taka ilosc smietany to zoltek trzeba dac wiecej:) zakochana w pasta:)

      Usuń