Strony

22 września 2013

Przecier pomidorowy, sok




Pyszny, delikatny, idealnie słodki. Doskonale sprawdzi się jako baza do sosów, zup, lub po prostu do picia. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z bloga Kwestia smaku. Z podanych proporcji wychodzi ok. 8 buteleczek po 250 ml. Polecam baaardzo :)


Składniki:
4kg pomidorów (najlepiej LIMA)
1,5 łyżki soli
2 łyżki cukru


Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i powycinać szypułki. Pokroić w ćwiartki i gotować pod przykryciem do rozpadnięcia (ok. 1 godz). Po tym czasie zmiksować dokładnie i przetrzeć przez sito. Dodać sól i cukier i gotować jeszcze ok 40-60 minut aby zredukować płyn (konsystencja wedle upodobań. Rzadsza może służyć do picia jako sok, a gęściejsza jako przecier). Gorący przelać do wyparzonych słoików, zakręcić. Pasteryzować ok 15 minut. Smacznego :)



 
 
 

2 komentarze:

  1. Witam,
    uwielbiam pomidory w każdej postaci, no i w ogóle uwielbiam warzywa:)) widzę że Twój blog jest godny uwagi, dużo przepisów i jest ciekawie. Gratuluję talentu do gotowania:))
    Będzie mi miło jeśli w wolnej chwili zajrzysz do mnie - oczywiście nie namawiam, u mnie jest rękodzielniczo:)
    http://jewelajna.blogspot.com/

    No i na pewno dodaje Twój blog na moją stronkę.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. domowy przecier;p meeegaa;0

    OdpowiedzUsuń