Cudownie kremowy, idealnie słodki z fantastyczną leciutko chrupiącą bezową kołderką. Nie sposób mu się oprzeć...
Sernik ten wypatrzyłam jakiś czas temu na stronie Takie tam moje pomysły, dodałam do niego warstwę eton mess podobną do już publikowanego kiedyś sernika (klik). Wyszło obłędnie więc bez chwili wahania - polecam Wam baaardzo :)
Składniki na spód:
225g ciastek digestive
ok. 60g miękkiego masła
Ciasteczka dokładnie zmiksować blenderem. Dodać masło i zmiksować raz jeszcze. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem a boki natłuścić. Masą ciasteczkową dokładnie wylepić dno. Wyrównać i odstawić do lodówki celem schłodzenia
Składniki na warstwę serową:
700g sera twarogowego (zmielony trzykrotnie lub wiaderkowy)
3 jajka
200g białej czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)
2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
2 łyżki cukru z wanilią (klik)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
500ml borówek
Borówki zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować raz jeszcze do połączenia składników - nie za długo.Na koniec partiami dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temp. 160 stopni.
Upieczony sernik wystudzić a następnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Składniki na Eton mess:
500g śmietany kremówki 36%
1/2 łyżki cukru pudru
15szt średnich bezików (średnica ok 3cm)
200g borówek
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i
miksować jeszcze chwilę. Bezy pokruszyć i wmieszać delikatnie do
śmietan.
Eton mess wyłożyć na sernik, udekorować wcześniej borówkami i listkami mięty. Podawać od razu. Smacznego :)
mniam.... Wygląda pięknie
OdpowiedzUsuńlepszy niż obłędny!:) boski!
OdpowiedzUsuńJak zwykle, ten kolor oszałamia:)
OdpowiedzUsuńDo ciasta dodaje się jagód czy borówek?
OdpowiedzUsuńto zależy czy się jest z Krakowa czy Warszawy :) Mowa o borówkach takich leśnych nie amerykańskich :)
Usuńwygląda obłędnie:) pycha:D
OdpowiedzUsuńPowalił mnie! Wygląda wspaniale!!
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i musi tak samo smakować :)
OdpowiedzUsuńBajecznie się prezentuje:) Uwielnbiam fiolety, więc wprost nie mogę nacieszyć nim oczu:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ta modyfikacja :)
OdpowiedzUsuńA do tego typu serników proponuję użyć sera śmietankowego (24% tłuszczu) typu Delfiko, Philadelphia. Zupełnie inna konsystencja wychodzi sernika
Obłędny kolor! uwielbiam ciasta z jagodami.
OdpowiedzUsuńFantastyczny!
Uwielbiam serniki. Więc prawie każdy przykuwa moją uwagę, ale Twój przykuł szczególnie. Piękne połączenie kolorów. A zdjęcia zrobiłaś takie, że ten sernik aż pachnie ze zdjęcia....:)) Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo dziękuję :)
UsuńPrzepiękny! Pewnie smakuje tak jak wygląda.:)
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny!
OdpowiedzUsuńCzy do masy serowej mozna dodac jagody ze sloika? I faktycznie ma ich byc 500 ml czy gram?
OdpowiedzUsuńtak jak jest napisane.... 500 ml. Ze słoika nie dawałam. Można robić z mrożonych i świeżych. Słoikowe są w zalewie lub cukrze więc raczej sie nie nadają
Usuń