Caprese.... Pomidory z mozzarellą to jeden z moich ulubionych zestawów.... A jak dodamy do tego jeszcze pesto i ciasto francuskie, a całość zapieczemy na złoto - otrzymamy cudowną tartę.... Pysznie i błyskawicznie.... Tak lubię :) Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
275g ciasta francuskiego
100-130g pesto bazyliowego
3-4 pomidory
2 kulki mozzarelli
oliwa
sól, pieprz
świeże liście bazylii
roztrzepane żółtko do posmarowania
Ciasto rozwinąć. Brzegi podwinąć na całej długości na ok 1 cm. Widelcem można zrobić wzorek dookoła. Pesto dokładnie rozsmarować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Mozzarelle odcedzić i również pokroić w plastry. Układać naprzemiennie na całym cieście. Całość lekko oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić oliwa i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200-210 stopni na ok 20 minut. Brzegi tarty powinny się zezłocić. Podawać udekorowaną świeżymi listkami bazylii. Smacznego :)
idealna! mmmmmmmmmmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńWspaniała! :) Muszę ją zrobić, naprawdę, aż brak mi słów!
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam takie połączenie smaków. Niebo w gębie, prawda?
dariawkuchni.blogspot.com
Klasyczne polaczenie, ktore nigdy mi sie nie znudzi.
OdpowiedzUsuńOsobiście nie lubię pomidorów, ale myślę że mąż byłby zachwycony więc muszę mu kiedyś zrobić. Dzięki za świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńFantastyczna, robiłam podobną, tylko zamiast pesto dałam sos pomidorowy :)
OdpowiedzUsuńidealnie sie prezentuje :) bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuń