Strony

6 czerwca 2013

Karczek pieczony w rękawie na kanapki lub do obiadu





Cudowny, banalnie prosty przepis na mięsko które idealnie sprawdzi się zarówno na obiad lub jako dodatek do kanapek.Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z bloga Dorota smakuje. Polecam baaardzo :)


Składniki:
ok. 1,5 kg karczku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki majeranku
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte
odrobina kminku (niekoniecznie)


Wszystkie przyprawy dokładnie utrzeć w moździerzu lub wymieszać. Karczek umyć i osuszyć. Natrzeć dokładnie przyprawami z każdej strony. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia i zamknąć. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie umieścić takie w rękawie na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do zimnego piekarnika i piec ok 80 minut (od momentu gdy piekarnik osiągnie temp. 180 stopni. Po tym czasie rozciąć rękaw od góry i opiec ładnie wierzch przez 15 minut. Upieczony karczek wyjąć i kroić dopiero po 15 minutach (w przeciwnym razie soki zawarte  w mięsie wypłyną). Karczek fantastycznie smakuje na obiad lub do kanapek po wystudzeniu. Smacznego :)
 
 

 
 
 
 
 

10 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie, wiec wpisuję na weekendową listę zakupów :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota,dobry pomysł,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma jak domowo upieczon, kawał dobrego mięcha!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie. http://bubamuffin.blogspot.com/. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. też robię, tylko trochę inaczej...

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię, za smak, zapach i wygląd :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekarniki mają różne czasy osiągania odpowiedniej temperatury. Mój ma od 4-rech d0 50-ciu min. Trzeba podać jak nagrzewać piekarnik...tylko dół...góra i dół czy szybkie nagrzewanie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. grzałka góra-dół a czas jest podany od momentu osiągnięcia temperatury

      Usuń
  8. Z termoobiegiem czy nie? :)

    OdpowiedzUsuń