Podobne bułeczki pojawiły się już na blogu. Wówczas były to czysto truskawkowe oraz z budyniem i nektarynkami. Dzisiaj proponuję Wam wersję truskawkowo-rabarbarową. Do tego cytrynowy lukier i pyszna kruszonka..... Cudowny smak i zapach.... Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
500g mąki pszennej
40g drożdży
100-110g cukru
3/4 szkl. letniego mleka
2 jajka
szczypta soli
80g masła rozpuszczonego wystudzonego
skórka otarta z 1/2 cytryny
składniki na kruszonkę:
50g mąki pszennej
50g mąki krupczatki
50g cukru
50g masła
składniki na lukier:
ok. 1/2 szkl. cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
ponadto:
350g rabarbaru
50ml wody
2-3 łyżki cukru
12 truskawek
1 roztrzepane jajko do posmarowania
Składniki kruszonki szybko zagnieść.
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, mleka i mąki. Odstawić na 10
minut. Mąkę przesiać. Dodać wszystkie składniki i dobrze wyrobić. Ciasto
odłożyć w naoliwionej misce do podwojenia objętości. Przykryć
ściereczką.
Truskawki umyć i obrać. Każdą przekroić na pół. Rabarbar obrać i pokroić
w 2 cm kawałki. Wrzucić na patelnię z woda i cukrem i chwilę podgrzewać
do wygotowania wody (powinien być miękki ale nie papkowaty).
Wystudzić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i leciutko wyrobić. Podzielić na
12 równych kawałków. Uformować z nich okrągłe bułeczki i ułożyć je na
blasze wyłożonej matą do pieczenia. W środku każdej bułeczki zrobić
wgłębienie (np. za pomocą małej szklaneczki) W każdym wgłębieniu
umieścić po dwie połówki truskawek i łyżce rabarbaru. Odstawić do ponownego napuszenia na ok 20 minut. Nagrzać
piekarnik do 200 stopni. Po napuszeniu bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec ok. 20-25 min do zezłocenia.
Składniki lukru dobrze wymieszać (dosypując cukru tyle by osiągnąć odpowiednią konsystencję)
Smacznego :)
Wypasione te drożdżówki! :) W sensie: na bogato. Niczego im nie brakuje. Wyglądają pięknie!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
idealne drożdżówki:D zjadłabym wszystkie;)
OdpowiedzUsuńWspaniale! Przydalaby mi sie teraz taka drozdzowa do kawy...
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWygladaja przepysznie, bedziemy piec z mezem w weekend ;-) Juz sie doczekac nie moge!
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam te bułeczki- są pyszne :)
OdpowiedzUsuń