Gziki, to pyszne serowe pasty podawane przez mojego tatę jak jeszcze byłam dzieckiem. Serek na słodko to był po prostu serek, a serki z różnymi dodatkami na ostro - to był gzik. Jadłam różne wariacje gzików. Dzisiaj zapraszam Was na rzodkiewkowo-cebulowy ze szczypiorkiem. Polecam baaardzo :)
Składniki:
250g dobrego twarogowego sera (ja użyłam i polecam krajankę "Magdalenka" z lokalneprzysmaki.pl- klik)
ok.2-3 łyżki śmietany 18%
6-7 rzodkiewek
pęczek szczypiorku
1 cebula
sól, pieprz
słodka papryka
Ser przecisnąć przez praskę. Rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce. Cebulkę pokroić w drobna kosteczkę. Szczypiorek drobno pokroić. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić do smaku. Śmietaną regulujemy konsystencję gzika. W razie potrzeby dodać jej troszkę więcej lub mniej. Podawać z pieczywem. Smacznego :)
o tak takie pasty kanapkowe to ja lubię:D
OdpowiedzUsuńJa chcę, ja chcę, ja chcę!
OdpowiedzUsuńzrobiłam się głodna. Wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuń