Strony

29 marca 2013

Babka makowo-kakaowo-cytrynowa




Jedna z najlepszych babek jakie miałam okazję jeść ostatnio... Cudownie miękka i wilgotna z chrupiącymi ziarenkami maku i chrupiącą czekoladą... Podobną kiedyś robiła Asia i całkiem o niej zapomniałam. Ja przepis na swoją znalazłam w książce "Ciasta na Wielkanoc i inne okazje" Haliny Jachowskiej. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
250g margaryny
5 jajek
1 szkl cukru
8 łyżek oleju
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (klik)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl mąki pszennej + 1 łyżka
1/2 szkl maku
1 łyżka kakao

polewa czekoladowa lub
100g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami śmietanki


Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puszysta masę. Ucierając dodawać stopniowo olej i ekstrakt i sok z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypywać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie do ciasta. Podzielić go na trzy części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao a do trzeciej łyżkę mąki. Formę z kominem o średnicy 23cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Do formy wlać kolejno: najpierw ciasto z kakaem następnie ciasto białe, a na końcu ciasto z makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu studzić na kratce, a wystudzoną polać polewą (klik) lub rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z kilkoma łyżkami śmietanki. 
Smacznego :)
 
 
 
 
 

6 komentarzy:

  1. Sliczna babka. Ide zaraz zrobc sobie kawe i porywam kawalek babki :)

    Radosnych i spokojnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka ładna ! Trójkolorowa babeczka.:)
    Pozdrawiam ciepło i życzę radosnych Świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda rewelacyjnie, po proszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki za przepis na szczęście nie ma mleka, a maryśkę zastąpię masłem.

    OdpowiedzUsuń