Strony

19 lutego 2013

Gruszka gotowana w żurawinowo-cynamonowym syropie z kremem waniliowym i ciasteczkiem





Ostatnio zobaczyłam ten deser w australijskim MasterChef Junior i oszalałam na jego punkcie. Od razu wiedziałam że muszę go zrobić. Dzisiaj i on doczekał się na swoją kolej.... Coś pysznego..... Cudowna mięciuteńka gruszka oblana żurawinowym syropem pięknie pachnącym cynamonem i anyżem..... chrupiące ciasteczko.... i cudownie aksamitny waniliowy krem.... Musicie to zrobić.... Musicie sami się przekonać jakie to jest pyszne..... Polecam wam baaardzo :)


Składniki na syrop:
 750 ml soku żurawinowego*
125 ml różowego wina
60g cukru
3 gwiazdki anyżu
2 laski cynamonu
 2 twarde gruszki z ogonkami
papier do pieczenia

*jeśli nie mamy soku żurawinowego może być ok. 700ml napoju żurawinowego+50ml syropu żurawinowego lub żurawinowo-malinowego. Należy jednak wówczas zmniejszyć ilość cukru do ok 50g


Z papieru do pieczenia wyciąć okrąg o średnicy troszkę większej niż średnica garnka. Gruszki obrać. Środek delikatnie wydrążyć usuwając  pestki i włókna. Uważać by nie uszkodzić gruszki. Najlepiej robić to łyżeczką do melona/arbuza. Składniki zalewy zagotować. Zmniejszyć ogień. Do gotującej się zalewy wsadzić delikatnie gruszki (mają być całe zanurzone), wierzch przykryć papierem do pieczenia uszczelniając górę garnka i przykryć pokrywką. Końcówki papieru mogą wystawać poza obręb garnka jednak uważać by ogień był mały i nie wystawał na boki i nie przypalił papieru. Gotować pod przykryciem ok 35-40 minut. Sprawdzić po tym czasie nakłuwając w najgrubszej części gruszki patyczkiem czy jest miękka. Delikatnie (!) nie uszkadzając gruszki wyjąć ją i od razu postawić (nie kłaść bokiem, gdyż łatwo się odkształci przy stygnięciu). Wystudzić.
Z wywaru odlać i odcedzić 200 ml, przełożyć cynamon i anyż  i gotować ok 5-7 minut aż zgęstnieje.


Składniki na ciasteczka:
65g masła
65g cukru pudru
65g mąki tortowej
2 białka


Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić malakserem na gładko. Wstawić do lodówki na 5 min.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia szprycą z płaską końcówką wyciskać masę i rozsmarować cieńko w kształcie trójkąta o wymiarach podstawy ok. 3-4 cm i wysokości ok 15-20cm (wyjdzie nam kilka sztuk). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 5-6 minut w temp 180 stopni do momentu aż zrobią się lekko złote po brzegach. Teraz postępujemy bardzo szybko (!) Wyjmujemy blachę, ciasteczko szybko (!) przekładamy na coś o lekko okrągłym kształcie (np. wałek)  tak by końcówka ciasteczka się wygięła. Uwaga ciasteczka szybko wystygają. Wystudzone się nie wygną ale zaczną się łamać. Pozostawić na wałku do całkowitego wystygnięcia.


Składniki na krem:
1 laska wanilii
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
1 łyżeczka cukru pudru
80 ml kremówki
160g serka mascarpone


Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Serek mascarpone zmiksować dodając ziarenka wanilii i ekstrakt. Do serka dodawać powoli śmietanę i lekko zmiksować. Schłodzić.

Na półmisku postawić gruszkę, obok położyć krem waniliowy i wbić w niego ciasteczko jak żagiel ;) Syrop żurawinowy do polewania gruszki podać również na półmisku w osobnym naczyńku. Udekorować gwiazdką anyżu i laską wanilii (tymi z zalewy). Smacznego :)





 
 
 

5 komentarzy: