Strony

30 stycznia 2013

Marchewka z porem duszona w białym winie




Dawno nie było nic wytrawnego na blogu. Postanowiłam to nadrobić. Dzisiaj zapraszam Was na przepyszną marchewkę duszoną razem z porem w białym winie..... Pyszności. Przepis mam od Ewy która na Facebooku podzieliła się nim ze mną :) Dziękuję Ci w tym miejscu bardzo, a Wam polecam baaardzo :)


Składniki:
4-5 średnich marchewek
1 duży lub 2 mniejsze pory (ok 20cm białej części)
3/4 szkl białego wytrawnego wina
2-3 łyżeczki cukru
sól, pieprz
2-3 łyżki masła


Półtorej łyżki masła rozgrzać w rondlu, a na gorące wrzucić obrane i pocięte na ukośne plastry marchewki. Wymieszać, przykryć i dusić 10 minut. W tym czasie jasne umyte części porów pokroić w cieniutkie słupki (w julien) o długości ok 5 cm. Dorzucić do marchewki, dodać wino, sól i pieprz przykryć i dusić al dente aż całe wino odparuje. Po tym czasie zdjąć pokrywkę dodać cukier i chwilkę karmelizować. Dodać 1 łyżkę masła chwilkę podsmażać i ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego :)



 
 
 
 

4 komentarze:

  1. bardzo ciekawy przepis akurat mam dużo marchewki w domu i nie mam pomysłu na sałatkę do obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe połączenie..jaka odmiana od typowej zasmażanej marchewki do obiadu

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń