Szybciutka w przygotowaniu.... pyszna.... Chodziła za mną od dłuższego czasu.... Chałka już pojawiła się blogu tutaj (klik). Dzisiejsza wersja jest równie dobra, ale przygotowuje się ją szybciej.
Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie - Thermomix na każdy dzień" Polecam baaardzo :)
Składniki:
2 żółtka
1 jajko
100g masła
150 ml mleka
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g świeżych drożdży
500g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Składniki na kruszonkę:
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę bardzo dokładnie wyrobić
ponadto:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
wykonanie thermomix:
do naczynia włożyć jajko, żółtka, masło, mleko i cukry i wymieszać 1,5min/temp. 50/obr. 5 Następnie dodawać kolejno pozostałe składniki wg kolejności i wyrobić 3 min./interwał
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie przełożyć na oprószoną mąka stolnicę leciutko wyrobić i podzielić na trzy części. Uformować wałeczki z których zapleść warkocz. Jeśli wałeczki zrobimy dłuższe a węższe wówczas można warkocz połączyć dodatkowo końcami tworząc wieniec.
Uformowaną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do napuszenia na ok. 25 minut. Po tym czasie posmarować ją roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 min w temp. 180-200 stopni na złoto.
wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. (masło powinno być rozpuszczone).
Ciasto
przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do
wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie
przełożyć na oprószoną mąka stolnicę leciutko wyrobić i podzielić na
trzy części. Uformować wałeczki z których zapleść warkocz. Jeśli
wałeczki zrobimy dłuższe a węższe wówczas można warkocz połączyć
dodatkowo końcami tworząc wieniec.
Uformowaną
chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do
napuszenia na ok. 25 minut. Po tym czasie posmarować ją roztrzepanym
jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 min w temp. 180-200 stopni na złoto.
Smacznego :)
cudna!! już od dłuższego czasu przymierzam się do chałki
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! Bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńJa mam na nią ochotę już od dawna, więc może w końcu zrobię. :)
Nigdy nie piekłam chałki. Chyba pora nadrobić zaległości, Twój przepis do tego bardzo zachęca :)
OdpowiedzUsuńmatko jaka piękna!:) achhhhhhhhhhhh
OdpowiedzUsuńMmmm...pysznosci! Porywam kawalek do kubasa goracego kakao;)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka!:)
Wow i okrągła! Wygląda cudownie :-)
OdpowiedzUsuńOkragla chalka? Piekny pomysl!
OdpowiedzUsuńZa mną też ostatnio chodzi chałka - muszę jej w końcu ulec ;)
OdpowiedzUsuńNie czekałam 25 min na wyrośnięcie (czekałam ok 5 min) bo rosła w oczach! Wyszła wielka, puchata chałka i 4 rogale z dżemem. Ciasto się udaje i nie trzeba być super dokładnym! Polecam i zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuń