Strony

19 grudnia 2012

Pierniczki kakaowe




Jeszcze zdążycie upiec przed Świętami. Błyskawiczne w wykonaniu i bardzo smaczne pierniczki. Dzięki dodatkowi kakao wychodzą troszkę ciemniejsze i troszkę inne w smaku od tych pieczonych tutaj (klik)  Przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku z moją małą zmianą :) Polecam baaardzo :) 


Składniki:
2 szkl. mąki
2 łyżki miodu
 3/4 szkl. cukru
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka kakao
20g przyprawy do piernika
1 łyżka masła
ok. 40-50 ml ciepłego mleka
1 jajko

ponadto:
1 roztrzepane jajko do posmarowania
ewentualnie glazura czekoladowa lub lukier


Miód podgrzać do momentu rozpuszczenia. W malakserze umieścić wszystkie składniki i wyrobić dokładnie ciasto. Na koniec dodać rozpuszczony miód i powoli ciepłe mleko. Dodawać tylko do momentu aż ciasto będzie średnio gęste.
Na posypanej mąką stopnicy rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Foremkami wykrawać pierniczki i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawiać do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu dowolnie dekorować lukrem, czekolada lub posypkami.
Smacznego :)


 
 

5 komentarzy:

  1. Świetne pierniczki i piękne świateczne zdjęcia.:)
    Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą być na święta domowe pierniczki!

    OdpowiedzUsuń
  3. ślicznie i jak pięknie wyrosły, takie podusie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. witam. Czy można użyć sztucznego miodu??Pierniczki są miekkie czy muszą swoje poleżeć???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierniczki z dodatkiem sztucznego miodu miękną szybciej. Te nie muszą leżakować

      Usuń