Serniczek? Pierniczek? Makowczyk? A może wszystko na raz :) Myślałam że już nie zdążę ich upiec na Święta ale jednak.... są :) a w zasadzie były ;) Maleńkie mini serniczki o korzennym aromacie na makowym spodzie bogatym w cały ogrom bakalii :) Robi się je błyskawicznie. Powstały w oparciu o wcześniej już publikowane mini serniczki z lukrem cytrynowym. Jeśli smaki korzenne to wasze smaki - polecam baaardzo :)
Składniki na ok.12-15 szt:
masa makowa:
1,5 szkl masy makowej domowej lub gotowej
1/2 szkl drobno posiekanych migdałów
1/2 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich
1/2 szkl wiórków kokosowych
50g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
1 jajko
1,5 szkl masy makowej domowej lub gotowej
1/2 szkl drobno posiekanych migdałów
1/2 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich
1/2 szkl wiórków kokosowych
50g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
1 jajko
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Formę na muffinki
wyłożyć papilotkami (takimi troszkę wyższymi. Jeśli są niższe wyjdzie nam po prostu więcej serniczków). Masę makową ponakładać
do papilotek do połowy wysokości lub ciut więcej.
Wygładzić łyżeczka i docisnąć lekko. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 175 stopni.
Wygładzić łyżeczka i docisnąć lekko. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 175 stopni.
masa serowa:
500g sera białego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego wiaderkowego na serniki*)
1/2 puszki (ok. 266g) mleka słodzonego skondensowanego
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 białko
500g sera białego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego wiaderkowego na serniki*)
1/2 puszki (ok. 266g) mleka słodzonego skondensowanego
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 białko
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka cukru waniliowego
*jeśli dajemy ser twarogowy mielony warto dodać ok. 70 ml śmietany kremówki. Wówczas serniczki będą delikatniejsze i bardziej kremowe
1 łyżka cukru waniliowego
*jeśli dajemy ser twarogowy mielony warto dodać ok. 70 ml śmietany kremówki. Wówczas serniczki będą delikatniejsze i bardziej kremowe
Wszystkie składniki na masę serową bardzo dokładnie wymieszać na gładko.
Wyłożyć ser na podpieczone spody makowe i wstawić ponownie do
piekarnika na 15 minut do tej samej temperatury.
polewa czekoladowa:
50g mlecznej czekolady
kilka łyżek śmietany kremówki 36%
orzechy włoskie do dekoracji
Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie muffinkowej przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć na kratkę i ostudzić.
50g mlecznej czekolady
kilka łyżek śmietany kremówki 36%
orzechy włoskie do dekoracji
Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie muffinkowej przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć na kratkę i ostudzić.
Kremówkę podgrzewać w kąpieli wodnej razem z połamaną czekoladą. Rozpuścić dokładnie na gładko. Polać ostudzone serniczki. Udekorować orzechami włoskimi. Smacznego :)
Ale szalejesz:) Pycha!
OdpowiedzUsuńale śliczne zdjęcia:) słodyczom mówię nie dlatego tylko patrzę:)
OdpowiedzUsuńkapitalne! 3w1 piernik, sernik, makowiec:D mmmm
OdpowiedzUsuńcoś pysznego! :)
OdpowiedzUsuńHappy bidding! http://42z1g0wzxa.dip.jp http://ydwv5wmkz6.dip.jp http://1safh71af6.dip.jp http://z2c055rl81.dip.jp http://1jh9tb15zx.dip.jp http://z7hmtzy5t7.dip.jp http://i56qyouexu.dip.jp
OdpowiedzUsuń