Strony

31 grudnia 2012

Chleb pszenny na drożdżach bez wyrabiania




Bardzo prosty w wykonaniu chleb. Praktycznie nie wymaga zagniatania i wyrabiania ciasta. Jedyne czego potrzebujemy, to czasu do jego wyrastania i garnka żeliwnego lub naczynia żaroodpornego do jego upieczenia. I tyle... już można cieszyć się smakiem domowego pieczywa. Przepis znaleziony na  Mniammniam.pl Polecam bardzo :)

Składniki:
3 szkl. mąki pszennej (typ 480)
15g świeżych drożdży lub czubata łyżeczka suszonych
1 płaska łyżeczka soli
ok 190 ml letniej wody

ponadto:
2-3 łyżki otrębów pszennych

Do miski wlać wodę i rozkruszyć drożdże. Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać ok pół minuty. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić na ok 12 godz (całą noc)
Następnego dnia ciasto wyłożyć na oprószona mąką stolnicę, lekko rozpłaszczyć i złożyć sklejając końce do środka. Uformować coś na kształt kuli, oprószyć mąką i wstawić do wysypanego mąką kosza do wyrastania. Wierzch posypać otrębami i odstawić na  na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni razem z garnkiem żeliwnym lub naczyniem żaroodpornym. Po ok 10 minutach od momentu osiągnięcia temperatury wyjmujemy garnek ostrożnie (!) błyskawicznie przekładamy do niego chleb, przykrywamy pokrywka i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Chleb jest upieczony gdy postukamy od środka wydaje głuchy dźwięk.
Smacznego :)


 
 
 

3 komentarze:

  1. Uwielbiam zapach świeżego chleba! Ten wygląda przepysznie, pachnie pewnie też smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny, smakowity chlebek :)
    Szczęśliwego Nowego Roku Elizo!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam, wyszedł piękny, jeszcze nie wiem, czy dobry w środku, ale wygląda na jak najbardziej jadalny :)

    OdpowiedzUsuń