Strony

31 października 2012

Kapuśniak na żeberkach






Uwielbiam kapuśniak... taki domowy na żeberkach i domowej kiszonej kapuście. Ten który robię jest tak pożywny i sycący, że z powodzeniem zastępuje danie jednogarnkowe :) Duże kawałki mięciuteńkich rozpływających się w ustach żeberek... mmmmm uwielbiam :) Zapraszam was na kapuśniak  i polecam :)


Składniki:
ok. 500g żeberek
200g boczku wędzonego
kawałek kiełbasy wiejskiej
3-4 ziemniaki
2 cebule
1 ząbek czosnku
300g kapusty kiszonej (np. domowej klik)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól, pieprz
*jeśli w kapuście kiszonej nie ma marchewki to dodać 1 marchewkę pokrojoną w talarki. W mojej domowej kiszonej kapuście marchew jest zawsze więc już nie dodaję.)


Żeberka i kiełbasę pokroić na kawałki i gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. W dużym rondlu rozgrzać olej i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać przeciśnięty czosnek, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz pokrojoną kiszona kapustę. Podsmażać chwilę. Na osobnej patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Żeberka i kiełbasę jeśli są już mięciutkie wyjąć łyżką cedzakową i również podsmażyć (tak w kawałkach). Wrzucić znów do wywaru, dodać podsmażone ziemniaki, cebulę i kapustę i gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego :)


 
 
 

9 komentarzy:

  1. hmm o kapuśniaku myślę już chyba od kilku tygodni... chyba w końcu trzeba ugotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny, w sam raz na jesienne chłody:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota :) Mój dziadek robił podobny, właśnie na żeberkach!

    OdpowiedzUsuń
  4. O wow! Ale cudownie pięknie podana. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dlaczego robisz od końca? taki wiejski eintopf a nie prawdziwy polski kapuśniak mięso trzeba obsmażyć, kapustę - osobno też lekko przesmażyć zalać wodą i włożyć mięsko.i niech się razem pyrczy. a ziemniaki gotuje się osobno pokrojone w kostką i na koniec dokłada.tylko najpierw trzeba wyjąć żeberka zanik się rozpadną, obrać z kości, mięso pokroić i włożyć do kapusniaku. a na koniec zapalić cabelką przyjmażoną z boczkiem i ew. łyżeczką mąki ( rumiana zasmażka).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robię od końca zapewniam Cię :) ... Mięso obsmażam po ugotowaniu. Jeśli obsmażysz surowe - zamkniesz szybko pory i większość smaku zostawisz w mięsie a mi zależy na tym żeby trafił on do wywaru. Ziemniaków nie gotuję osobno żeby nie wygotowywać jego wartości. Gotując osobno - wszystko odcedzisz i wartości i smak. Zasmażki do kapuśniaku nie daję bo nie lubię. Ja lubię taki i taki proponuję ;)

      Usuń
  6. W jakiej ilości wody gotować mięso ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. średni garnek ok 3-4 litry. Potem ewentualnie uzupełnisz wodą do odpowiedniej konsystencji

      Usuń