Strony

25 września 2012

Ciasteczka orzechowo-czekoladowe z cynamonem




Kolejna pyszna propozycja znaleziona tym razem u Kasi na blogu Gotuje bo lubię. Pożywne, z fantastycznymi kawałkami czekolady i cudownym posmaczkiem cynamonu, który coraz częściej już z racji jesiennej aury będzie pojawiał się w wypiekach i nie tylko. :) Polecam baaardzo :)


Składniki na ok 25 szt:
260g maki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 szczypta soli
140g cukru
2 jajka
160g miękkiego masła
140g solonych prażonych orzeszków ziemnych
200g gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki (kostka na 4-6 części)


Wszystkie składniki oprócz orzeszków i czekolady dokładnie zagnieść (ja zrobiłam to przy pomocy malaksera). Na koniec dodać czekoladę i orzeszki dokładnie zagnieść. Ciasto owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można delikatnie je spłaszczyć). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu chwilkę pozostawić na blaszce a następnie delikatnie przenieść na kratkę i na niej wystudzić.
Smacznego :)

 
 
 

8 komentarzy:

  1. jedno ciastko a mieści w sobie tyle pysznych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytam skład i powiem Ci, że to na pewno musi być pyszne :) Zresztą, na takie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne i pyszne Ci wyszły. :)
    Miłego dnia Elizo!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. przyjaciółka piecze...odeślę ją na Twój blog a potem się wproszę na podwieczorek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastycznie wyglądają te jesienne ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam!:) lubię takie łakocie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te trzy składniki w tytule posta już do mnie przemawiają;) Musiały smakować wybornie;)

    OdpowiedzUsuń