Strony

24 sierpnia 2012

Leczo




Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na leczo... Nie będzie jednak tradycyjnie - będzie po mojemu :) To bardziej coś pomiędzy leczo a ratatouille ale z dodatkiem podsmażonego boczku i kiełbasek. Nam taka wersja baaardzo odpowiada. Może skusicie się i Wy ? :) Polecam baaaardzo :)



Składniki:
2 duże cebule
5-7 pomidorów dojrzałych
2 średnie cukinie
4-5 papryk w różnych kolorach
kawałek boczku
kiełbaski wieprzowe
sól, pieprz
czerwona słodka papryka
rozmaryn
zioła prowansalskie
1/2 l bulionu drobiowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cebulka dymka


Boczek i kiełbaski pokroić w kostkę i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Cebule pokroić w piórka i również podsmażyć. Zdjąć z ognia. Cukinie umyć i pokroić w półtalarki- podsmażyć. Papryki obrać, pokroić w piórka i również podsmażyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wykroić twardy środek i pokroić w kostkę. Dodać do rondla z pozostałymi składnikami. Mąkę wymieszać z bulionem i wlać do rondla. Dodać przyprawy, wymieszać i dusić pod przykryciem 10 minut. Zdjąć pokrywkę i odparowywać jeszcze przez kolejne 5 minut. Doprawić. Wierzch posypać cebulką dymką.
Podawać z chlebem.
Smacznego :)

źródło: przepis własny



 
 
 

8 komentarzy:

  1. wyglada przepysznie! uwielbiam leczo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobne do tego co ja robię, uwielbiam paprykę i pomidory, zdecydowanie leczo jest jednym z moich ukochanych dań:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda genialnie, uwielbiam ale moja żona nie lubi więc rzadko robię .

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie występuje wersja bez boczku, reszta podobnie, a zamiast mąki dodaję startego ogóra kiszonego :)mmm... tak leczo to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  5. ulubione danie jednogarnkowe

    OdpowiedzUsuń
  6. Leczo to moje ulubione letnie danie, teraz jest sezon na cukinię, paprykę i pomidory, więc pora korzystać! Wygląda cudownie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam! Szczególnie z cukinią:)
    Pozdrawiam serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam to danie……
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń