Do tej pory na zakwasie piekłam jedynie chleby. W zasadzie nie wiem sama dlaczego.... chyba nie przyszło mi do głowy, że bułki tez można :) Dzisiejszą propozycję zobaczyłam na blogu Durning The Free Time . Musiałam je upiec... i doczekały się :) Są pyszne mięciuteńkie o sprężystym środku. Polecam Wam baaaaardzo :) Ja jeszcze nie raz po nie sięgnę :)
Składniki na 8 szt:
150g aktywnego zakwasu żytniego
1 łyżeczka drożdży świeżych (lub suchych)
300g mąki pszennej
100g mąki pszennej razowej
200g wody letniej
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie)
ponadto:
1 jajko
odrobina mleka
pestki dyni do posypania
Zakwas wymieszać z wodą, miodem i drożdżami. Mąki przesiać. Wszystkie składniki połączyć wyrabiając gładkie ciasto. Odstawić je do naoliwionej miski i przykryć ściwerką na ok 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić na stolnicy i uformować 8 bułeczek a następnie odstawić je na ok 20 minut do napuszenia. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobina mleka i posypać pestkami dyni. Przed włożeniem bułek do piekarnika spryskać go delikatnie wodą z atomizera i wstawić bułki na ok 15-17 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Nie ma to jak domowe bułeczki! :) Wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńoch, na śniadanie jak się patrzy!
OdpowiedzUsuńale jakież one równiutkie ;]
Piękne są. Idealne na śniadanie z dżemikiem na przykład. Mniam:)
OdpowiedzUsuńOch jak ja lubię takie bułeczki, pychota :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygladaja! Nie ma to jak domowe pieczywo.
OdpowiedzUsuńOjej... tyle tego teraz a nominować trzeba. Więc zostałaś przeze mnie nominowana :) Pewnie się już powtórzyło, ale miło poinformować.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za nominację :)
UsuńPiękne bułeczki. Nominowałam Cię dziś do Versatile Blogger Award :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za nominację :)
UsuńPiękne te bułeczki! Ja już robiłam bułki na zakwasie, więc wiem jakie są pyszne, i z wielką chęcią przetestuję i te:) Tylko mój zakwas... hmmmm... spał w lodówce dwa tygodnie, więc nie wiem jak się spisze, ale mam nadzieję, że da radę, bo szkoda by mi było, ma już ponad rok...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię Eliza serdecznie!
Bardzo smaczne :) Robiłam ze słonecznikiem i makiem ze względu na brak dyni, te z makiem prezentują się najładniej :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie: czy ma Pani dobry przepis na bułeczki na samym zakwasie?
IDa
na samym zakwasie robiłam do tej pory chleby tylko... bułek jeszcze nie ale można pokombinować z tych własnie przepisów ;) Pomyślę ;) Pozdrawiam :)
Usuń