Strony

15 lipca 2012

Truflowy sernik na bazie serka mascarpone z owocami




Przymierzałam się do niego od baaaardzo dawna i w końcu się doczekał :) Pyszny, kremowy za sprawą serka mascarpone z mocno wyczuwalną czekoladą. Idealnie smakuje z sezonowymi owocami. Mąż wolał z porzeczką, mnie zdecydowanie bardziej smakował z malinami.... Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki z drobnymi zmianami. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki na spód:
120g ciasteczek digestive w gorzkiej czekoladzie
70g posiekanych orzechów włoskich
40g miękkiego masła

*ja zrobiłam z ciasteczek maślanych+1łyżka kakao+70g orzeszków ziemnych niesolonych+50g masła

Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować malakserem. Tortownicę (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia a boki natłuścić. Masą wykleić dokładnie spód. Wstawić do lodówki i schłodzić na czas przygotowywania masy serowej.


Składniki na masę serową:
500g serka mascarpone
200g gorzkiej czekolady
150ml śmietany kremówki 30-36%
4 jajka
130g cukru
2 łyżki likieru Irisch Cream lub innego dowolnego
2 łyżki mąki pszennej


Kremówkę powoli podgrzewać na ogniu (nie zagotować!). Do gorącej wrzucić drobno posiekana czekoladę i rozpuścić. Cały czas mieszając podgrzewać do momentu gdy masa stanie się gładka. Zdjąć z ognia.
Serek mascarpone zmiksować na gładko z cukrem, mąką, likierem i jajkami. Dodać gorącą masę czekoladową i zmiksować na gładko. Masę serową wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 170-175 stopni ok 50-60 minut. (środek ma być ścięty, nie piec do tzw suchego patyczka). Studzić w piekarniku (sernik lekko może opaść) a następnie całą noc w lodówce. Podawać udekorowany owocami sezonowymi np porzeczkami lub malinami.
Smacznego :)


 
 
 
 

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten sernik. Jest po prostu boski. Z racji na swoją kaloryczność i moją słabość do niego robię go tylko w święta. Ulubiony sernik mojego Brata.
    Pięknie Ci wyszedł, zjadłabym kawałeczek:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski, boski i jeszcze raz boski :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjnie prezentuje się w przekroju - bardzo apetycznie kremowy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, soczysty miękki, cudowny sernik. Robilam go, wiem,jaki jest wspaniały:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. elegancki sernik, chociaz na sernik nei wyglada. bajka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe! Pysznie wygląda i kusi na całego;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wszystko co zamiera Mascarpone jest fenomenalne w smaku, nigdy nie inaczej

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudny jest! Też już za mną chodzi od jakiegoś czasu i pewnie niedługo sie skuszę! :)

    OdpowiedzUsuń