Słodkości na bazie ciasta francuskiego są bardzo wdzięczne w wykonaniu, ponieważ można je zrobić błyskawicznie, są bardzo efektowne i szybciutko znikają wszystkim przy tym smakując. Przepis znaleziony na blogu Mój kuchenny Świat. Polecam baaaaaardzo :)
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (ok. 400g)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy ugotowany w 1i3/4 szkl mleka zamiast 1/2 l.
dowolne owoce do dekoracji
odrobina ulubionej konfitury
1 roztrzepane jajko do posmarowania
Płaty ciasta rozwinąć i podzielić każdy na 12 kwadratów. W jednym z płatów dodatkowo w każdym kwadracie wyciąć koła. Ciasto posmarować jajkiem i nałożyć na wierzch każdego pełnego kwadratu ten z otworem. Lekko docisnąć i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 7-10 minut w temp. ok 200 stopni na złoto.
Budyń ugotować wg przepisu zmniejszając ilość mleka o 1/4 szkl (chyba że macie budyń który wyjdzie w miarę gęsty bez zmniejszania ilości mleka. Dawniej takie budynie były.... dzisiejsze są dużo rzadsze..).
Na upieczone wystudzone ciastka nakładać łyżką budyń. Dekorować dowolnymi owocami i konfiturą.
*z kółek które zostaną po wycięciu otworów można zrobić mniejsze - okrągłe ciasteczka z tym że znów w połowie z nich należy zrobić otwór lub przynajmniej wgłębienie ;)
Smacznego :)
Piękne są! Uwielbiam takie słodkosci z owocami na bazie ciasta francuskiego :) pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńśliczne!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na piękny deser:)
OdpowiedzUsuńTakie proste, a takie piękne!
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasteczka! strasznie mi się podobają ;]
OdpowiedzUsuńsuper pomysł a jaki apetyczny!
OdpowiedzUsuńsą absolutnie cudowne, mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam.Wyglądają wspaniale!:)
OdpowiedzUsuńnigdy bym na to nie wpadła, że tam w środku dziura jest :D pomysł świetny! :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że pięknie wyglądają, to jeszcze na pewno lepiej smakują. Doskonały pomysł, na utylizację zalegającego w zamrażalniku ciasta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ciekawy pomysł,skorzystałam,mam nadzieję,że goście będą mile zaskoczeni.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zmrożone ciasto francuskie,czekało w lodówce na dogodną okazję ;).
Pozdrawiam serdecznie.