Przepyszne ciasteczka migdałowe w smaku bardzo przypominające makaroniki. Zniknęły tak szybko że ledwo zdążyłam zrobić im zdjęcie. Idealne, słodkie, mocno wciągające. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki. Polecam wam baaardzo :)
Składniki:
3 białka*
300g zmielonych migdałów
300g cukru pudru + do obtoczenia
1 łyżka miodu lub golden syrupu
do nadzienia: dowolne konfitury, lemon curd, kawałki lub płatki migdałowe itp.
*białka raczej z mniejszych jajek. Jeśli będą zbyt duże masa ciasteczkowa wyjdzie zbyt rzadka i rozpłynie się w pieczeniu na płaski placuszek. Nie ujmuje to smaku ciastek, ale wpływa na ich wygląd ;)
Wszystkie składniki zmiksować na gładką plastyczną masę i odstawić do lodówki celem schłodzenia na 30 min. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze pudrze. Układać na wyłożonej matą do pieczenia blaszce. Trzonkiem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia i układać w nich płatki migdałów lub po odrobinie konfitury. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego :)
cudne! ale mi narobilas smaka))
OdpowiedzUsuńWyglądają ślicznie, jak malowane, piękne....
OdpowiedzUsuńPięknie popękały Ci;)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńPięknie popękane,śliczne!:)
OdpowiedzUsuńAleż piękne Ci wyszły, wyglądają bajecznie :
OdpowiedzUsuńCudnie popekane i na pewno pyszne.
OdpowiedzUsuńWidziałam je już kilka razy w... cukierniach! Ale nie były takie ładne. :)
OdpowiedzUsuńPiękne! Zarówno ciasteczka jak i zdjecia... nie mogę się napatrzeć! Ale Ty czarujesz, Kochana!
OdpowiedzUsuńCzy do csta dodajemy ta konfiture,i w jakiej ilosci. Dziejuje ză odp
OdpowiedzUsuńKonfiturę dodajemy jako nadzienie. Nie do ciasta tylko jak się juz zrobi trzonkiem wgłębienie to do części mozna dać po odrobince konfitury na środek a do części płatki migdałów :)
Usuń