Dzisiejsze lody powstały z przepisu na wczesniej już proponowane lody truskawkowe - zmieniłam jedynie owoce. Pyszne i mega jagodowe dla amatorów fioletowych małeńkich kuleczek :) Można je przygotowywać z dowolnych owoców zmniejszając lub zwiększając tylko ilość cukru w zależności od ich słodyczy. Polecam Wam baaaaadzo :)
Składniki:
500g jagód
100g cukru
1 łyżka soku z cytryny
200 ml śmietany kremówki 36%
Jagody (najlepiej zamrożone lub lekko zmrożone) umyć i zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny na mus. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z musem. Całośc wlać do maszyny do lodów i nadal postęspować według instrukcji. Mozna także przelać do pojemnika i umieścić w zamrażalniku na kilka godzin co jakiś czas mieszając lub miksując by nie dopuścić do utworzenia się kryształków i skamienienia lodów. Smacznego :)
mniam!, wspaniale musi smakować ten sorbet :)
OdpowiedzUsuńorany... sorbet jagodowy!
OdpowiedzUsuńsorbety to kwintesencja lata i upalnych wakacji.
apetyczne
OdpowiedzUsuńZrobiłam z malin pyszny,dziękuję za przepis pozdrawiam:) Teresa
OdpowiedzUsuńJak ze śmietanką to już nie jest sorbet;)
OdpowiedzUsuńno właśnie - też tak uważam:) To już lody prawie. Z sorbetów najbardziej chyba kocham te z mango, np grycanowe! Mmm pyszości a i kalorii nie za dużo ;p
Usuń:) no nie sorbet :) dlatego napisałam że to sorbet do którego dodano smietany :) Te lody są tak mega owcowe że zdecydowanie im bliżej własnie do sorbetu niż klasycznych lodów :) ale zgadzam się - to nie sorbet :D
UsuńMaja niesamowity kolor!
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuń