Strony

17 czerwca 2012

Lody jagodowe - sorbet ze śmietanką

 


Dzisiejsze lody powstały z przepisu na wczesniej już proponowane lody truskawkowe - zmieniłam jedynie owoce. Pyszne i mega jagodowe dla amatorów fioletowych małeńkich kuleczek :) Można je przygotowywać z dowolnych owoców zmniejszając lub zwiększając tylko ilość cukru w zależności od ich słodyczy. Polecam Wam baaaaadzo :)


Składniki:

500g jagód
100g cukru
1 łyżka soku z cytryny
200 ml śmietany kremówki 36%


Jagody (najlepiej zamrożone lub lekko zmrożone) umyć i zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny na mus. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z musem. Całośc wlać do maszyny do lodów i nadal postęspować według instrukcji. Mozna także przelać do pojemnika i umieścić w zamrażalniku na kilka godzin co jakiś czas mieszając lub miksując by nie dopuścić do utworzenia się kryształków i skamienienia lodów. Smacznego :)

 
 
 

9 komentarzy:

  1. mniam!, wspaniale musi smakować ten sorbet :)

    OdpowiedzUsuń
  2. orany... sorbet jagodowy!
    sorbety to kwintesencja lata i upalnych wakacji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam z malin pyszny,dziękuję za przepis pozdrawiam:) Teresa

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ze śmietanką to już nie jest sorbet;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie - też tak uważam:) To już lody prawie. Z sorbetów najbardziej chyba kocham te z mango, np grycanowe! Mmm pyszości a i kalorii nie za dużo ;p

      Usuń
    2. :) no nie sorbet :) dlatego napisałam że to sorbet do którego dodano smietany :) Te lody są tak mega owcowe że zdecydowanie im bliżej własnie do sorbetu niż klasycznych lodów :) ale zgadzam się - to nie sorbet :D

      Usuń