Strony

29 maja 2012

Zupa krem z białych szparagów z wędzonym łososiem



Szparagi, szparagi :) Jeszcze tylko do połowy czerwca będzie się można nimi cieszyć. Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na przepyszną zupę krem na bazie białych szparagów z dodatkiem wędzonego łososia. Jak dla mnie zestawienie idealne. Zupka zniknęła błyskawicznie i smakowała nawet moim dzieciom :) Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
500g białych szparagów
1 litr bulionu drobiowego
200 ml śmietany 12%
1 żółtko
2-3 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
szczypta cukru
150g wędzonego łososia
4 jajka ugotowane na twardo


Szparagi umyć, obrać i odkroić zdrętwiałe końcówki. Odciąć łebki i odłożyć a pozostałą część szparagów pokroić w kawałki i ugotować na bulionie do miękkości ok 25 min. Zmiksować bardzo dokładnie na gładki krem, doprawić, dodać sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wrzucić wcześniej odłożone końcówki i chwilę pogotować. Śmietanę bardzo dokładnie rozkłócić z żółtkiem (jajko powinno być wcześniej dokładnie umyte i sparzone wrzątkiem). Wlać do zupy i bardzo mocno podgrzać ale nie zagotowywać. Dodać posiekany koperek, jeszcze raz ewentualnie doprawić i wyłączyć. Podawać w miseczkach z ćwiartkami gotowanego jajka owiniętymi w plastry wędzonego łososia.
Smacznego :)

 
 
 


źródło inspiracji: Hanna Szymanderska "Zupy"


3 komentarze:

  1. Nie dosc, ze prezentuje sie pysznie, to jeszcze na pewno swietnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szparagi, łosoś i czego chcieć więcej, jak to takie pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj coś czuję, że ten przepis będzie jutrzejszym hitem mojego stołu

    OdpowiedzUsuń