Strony

6 maja 2012

Ciasto z lekką pianką śmietanowo-jagodową





W takie piękne słoneczne dni jakie nam dopisują podczas tegorocznej majówki najlepiej smakują ciasta nie za słodkie i lekko orzeźwiające. Takie ciasto zawsze się jeszcze zmieści gdzieś pomiędzy grillowaną karkówką lub szaszłykami ;) Pyszne lekkie, owocowe, nie za słodkie, pokochają go nie tylko dzieci. Polecam Wam baaardzo :)

Składniki na spód biszkoptowy:
skórka otarta z 1/2 cytryny
4 jaja
100g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
70g mąki pszennej tortowej
50g mąki ziemniaczanej


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Żółtka utrzeć z cukrami na puszysta masę. Dodać skórkę otartą z 1/2 cytryny (bez białego albedo). Do masy żółtkowej dodać przesiane mąki i dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki (35x25) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20-25 min do tzw "suchego patyczka". Upieczony biszkopt wystudzić na kratce.


Składniki na piankę owocową:
900g owoców leśnych (borówki+jeżyny+maliny)
120g cukru pudru (jeśli owoce są słodkie jak np truskawki to wystarczy 80g cukru)
6 łyżeczek żelatyny
400 ml śmietany kremówki 36%

ponadto:
2 galaretki o smaku owoców leśnych (lub o smaku owoców jakie wykorzystujemy)


Owoce umyć. 500g zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie utrzeć łyżeczką na gładko. Dodać kilka łyżek zmiksowanych owoców i wymieszać, a następnie wlać to do reszty owoców i ponownie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy owocowej. Pozostałe 400g owoców wmieszać do masy (jeśli są małe jak np borówki to w całości, natomiast owoce większe jak truskawki pokroić na kawałki). Powstały mus wyłożyć na wystudzony biszkopt i wstawić do lodówki celem schłodzenia.

Galaretki rozpuszczamy w 800ml wrzątku. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na zastygnięty mus i ponownie wstawiamy do lodówki. Podajemy np z kleksem bitej śmietany :)

 
 


Źródło inspiracji: Sól i Pieprz 5/2007


16 komentarzy:

  1. mmm... ciasto idealne na obecną porę roku. Skusiłabym się na kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjecia! Wspaniałe jest to ciasto, wygląda cudownie orzeźwiająco:)
    Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super :) Owoce mialas mrozone?
    I jakiej blachy uzylas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, owoce miałam mrożone a piekłam na blaszce 25x35 :)

      Usuń
  4. Ależ apetyczne! Wszystkie warstwy razem muszą się pięknie komponować smakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie i bardzo owocowo ;) Musi być przepyszne ;) Idealne na wiosnę i lato, szczególnie ze świeżych owoców ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciasta, a u mnie ani porzadnej galaretki, a o jagodach to moge pomarzyc eh :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie, wakacyjnie, pachnie latem pewnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zazdroszczę tych ciepłych dni :)
    W UK zimno i wieje... a fe...

    A ciasto wygląda nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  9. Masz rację, teraz tylko takie ciasta się marzą;) To wygląda wyjątkowo pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności :) O tej porze roku uwielbiam takie lekkie, puszyste i owocowe ciacha :) ściskam, Kochana!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj, takie ciasta to ja lubię :) Trzeba będzie spróbować :) POzdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. o tak, to zdecydowanie świetny przepis na ciasto w upalny dzień:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo bardzo smakowite!

    OdpowiedzUsuń