Strony

1 kwietnia 2012

Wielkanocne babeczki waniliowe z kremem mascarpone



Jak zobaczyłam takie babeczki na blogu Moje wypieki od razu wiedziałam że muszę zrobić coś podobnego :) Robiąc kiedyś wcześniej dekoracje cukrowe zrobiłam już część elementów z myślą właśnie o tych muffinkach. Zrobiłam wtedy: pałąk do koszyczka, wąsy i uszy królików oraz noski których ostatecznie nie użyłam :). Inspiracji szukałam też tutaj, tutaj i tutaj. To co mi wyszło z połączenia tego wszystkiego chcę Wam pokazać dzisiaj :)
Baza muffinek to babeczki waniliowe z przepisu znalezionegou Kasi na blogu Słodkie fantazje. Ja jednak zrezygnowałam w tym przypadku z budyniu w środku babeczek na konto kremu którym udekorowałam ich wierzch. Babeczki są delikatne i pysznie pachnące wanilią :) W dodatku robi się je błyskawicznie :) Polecam Wam baaardzo :)


Składniki na 9 szt:
3 jajka
1/2 szkl. cukru
1 niepełna szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła roztopionego i przestudzonego
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)


Jajka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę. Delikatnie dodać przesianą mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać ekstrakt, ziarenka wanilii i rozpuszczone masło. Wymieszać delikatnie. Formę na mufinki wyłożyc papilotkami i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut w temp. 180 stopni ( do tzw. "suchego patyczka").
Po upieczeniu chwile pozostawic w formie a następnie delikatnie wyjąc i studzić na kratce.


Składniki na krem:
300 ml śmietany 36%
250g serka mascarpone
1 płaska łyżka cukru pudru


Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać serek i jeszcze chwilę ubijać. Udekorować babeczki.

U mnie dekoracje powstały następująco:
  • baranki
(głowa to cukierek czekoladowy, dziurki w nosku zrobione grubszą igłą, oczka ze śmietany, uszy to przekrojone na pół czekoladowe kropelki przyklejone na kremie. Wełna baranka to kulki zrobione okrągłą tylką dekoratorską nr 12)
  • kwiatuszki
(płatki to żelki jogurtowe pocięte nożyczkami wzdłuż, środki to posypka kwiatuszkowa, trawka z posypki cukrowej zielonej)
  • zajączki
(Krem obsypany wiórkami kokosowymi imitującymi futerko, uszy zrobione z miedzy innymi z lukru, noski to różowe draże, wąsy z lukru z dodatkiem kakao, oczy to czekoladowe kropelki, buźki to odciete kawałeczki jogutrowych żelków. Uszy można też wczesniej upiec z ciasta "ptysiowego" wyciskając tylką nr 12, lub zrobić ze słomki ptysiowej (dostępna w sklepach).
  • koszyczki
(kwatuszki zrobione z lukru, pałąk również z lukru zrobiony tylką nr 48, jajeczka to gotowe orzeszki w czekoladzie i kolorowych polewach cukrowych dostępne np. w Biedronce)
  • gdniazdka
(dekoracja kremem tylka nr 2c, jajeczka to te same kolorowe orzeszki, posypka czekoladowa "pałeczkowa")

Smacznego :)












14 komentarzy:

  1. Śliczne babeczki:) fajna niespodzianka dla dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kreatywna dekoracja;) Cieszą oczy i pewnie podniebienie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. aaaj cudne:)
    też mam zamiar robić babeczki, ale pewnie zostaną na przyszły rok na bloga, bo będę je robić dopiero w sobotę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne są te babeczki.Jak cudownie udekorowane!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. są tak urocze, że nie miałabym sumienia ich zjeść!
    śliczne. po prostu śliczne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześlicznie udekorowałaś te babeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne wielkanocne babeczki :) Śliczna i jadalna dekoracja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Eliza, cudne są! Tak pięknie je ustroiłaś. Po prostu cudo!
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkie babeczki są prześliczne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. a czy można zrobić je bez tych ziarenek z laski wanili

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naturalnie że tak :) Wówczas warto dodać kilka kropli aromatu/olejku waniliowego. Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. a jak jest z kremem? jeśli jest już na babeczkach i stoi w temperaturze pokojowej, to nie spłynie? nie rozstopi sie? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem na bazie serka mascsrpone jest dużo sztywniejszy od samej bitej śmietany. Spokojnie poradzi sobie na stole i może postać jeśli tylko amatorzy słodkości na to pozwolą ;)

      Usuń