Fantastyczny dodatek do mięs. Błyskawiczna i niekłopotliwa w przygowowaniu.
Przepis znalazłam na blogu Moja Kuchnia, a ostatnio służył mi jako dodatek do karkówki marynowanej w zalewie miodowo-balsamicznej. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
3 średnie cebule czerwone
ok. 80-100 ml octu balsamicznego
2-3 łyżki brązowego cukru
1-1,5 łyżki miodu
Cukier rozgrzewamy na patelni. Gdy się rozpuści wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i podsmażamy ok 2-3 minuty, aż zmięknie. Następnie całość podlewamy octem balsamicznym tak by lekko przykrył cebulę mieszamy i gotujemy ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy miód i podgrzewamy cały czas mieszając ok 5-7 min. do zredukowania płynu, aż całość stanie się lekko ciągnąca.
Smacznego :)
ach, wspaniałości!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Takiego dodatku do mięs jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńFajna jest ta cebulka! Im częściej ją widzę tym większej nabieram chęci by spróbować:)
OdpowiedzUsuńPrzymierzałam się do takiej konfiturki ale jakoś mi tak zeszło że jeszcze jej nie zrobiłam. Ale jak patrzę na Twoją to aż mi sie slinka toczy:)
OdpowiedzUsuńCebulowy chutney zrobił furorę jako dodatek do świątecznej pieczeni :D
OdpowiedzUsuńCieszę się że przepis podpasował :)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda, muszę spróbować:))
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja!
OdpowiedzUsuńJuż jak widziałam ją u Oli, to mi się bardzo spodobała, ale do tej pory nie zrobiłam. Widzę, że to duży błąd!
OdpowiedzUsuńJa już od kilku lat robię, ale mam trochę inny przepis, z czerwonym winem wytrawnym!
OdpowiedzUsuń